Schiphol
NOS Nieuws

Wekdienst 18/1: Schiphol maakt zomercapaciteit bekend • Uitspraak smaadzaak Brandt Corstius

Goedemorgen! Vandaag maakt Schiphol bekend hoeveel vluchten de luchthaven kan uitvoeren in de mei- en zomervakantie. En de rechter doet uitspraak in de smaadzaak tegen journalist en schrijver Jelle Brandt Corstius.

Eerst het weer: vandaag start de dag koud met veel zon en temperaturen onder nul. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe en wordt het maximaal 4 graden. Vanavond volgen vanuit het noordwesten winterse buien met hagel, natte sneeuw en onweer.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Schiphol komt aan het einde van de middag met de verwachtingen voor de mei- en zomervakantie. Vorig jaar ontstonden op de luchthaven lange rijen in de vakantieperiodes.
  • De rechter doet uitspraak in de smaadzaak tegen journalist en schrijver Jelle Brandt Corstius. Er is een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur tegen hem geëist, vanwege smaad tegenover tv-producent Gijs van Dam.
  • Rusland herdenkt vandaag het ontzet van Leningrad in 1943. President Poetin geeft om die reden een toespraak in Sint-Petersburg.
  • Vandaag gaat de stekker uit Google Stadia. De streaming-gamedienst trok minder spelers dan gehoopt en daarom stopt de dienst. Google betaalt de gebruikers van de dienst hun geld terug.
  • Tennissers Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor nemen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de Australian Open. Voor het eerst sinds 2001 spelen twee Nederlanders tegen elkaar op een grandslamtoernooi.

Wat heb je gemist?

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de stijgende voedselprijzen in Nederland. Bij de hulporganisatie melden zich steeds meer mensen met de vraag om hulp. En dat gebeurt ook bij instanties en organisaties waarmee het Rode Kruis samenwerkt.

De zorgen worden onderstreept door cijfers van het Rode Kruis; op basis van een onderzoek onder ruim 1000 mensen dat volgens de hulporganisatie representatief is, maakt ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) zich weleens zorgen of ze genoeg geld hebben om eten te kopen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na het officiële deel van het bezoek van premier Rutte aan Washington leidde president Biden Rutte nog even rond in zijn officiële werkvertrek. Dat leidde tot een bijzondere foto, toen Rutte even plaatsnam op de beroemde stoel van de Amerikaanse president in de Oval Office. De foto werd gemaakt door ANP-fotograaf Bart Maat, die als een van de weinigen aanwezig mocht zijn bij het moment.

Rutte werd door Biden rondgeleid in zijn werkvertrek

"De rondleiding was aan het einde van het programma, na een druk eerste deel met allemaal pers", zegt Maat in Met het Oog op Morgen. "Dat verliep allemaal best chaotisch en duurde vrij lang. Daarna gingen Rutte, Hoekstra, Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken weer even naar binnen, en dat ging in een heel gemoedelijke sfeer."

"Op een gegeven moment zei Biden: 'Kom eens mee, ik wil je iets laten zien aan het bureau'. Daarna zette hij Rutte een beetje op een grappige manier op die stoel neer. Het moment duurde heel kort. Ik heb snel een paar foto's gemaakt, en deze sprong eruit. Ze gingen plezierig met elkaar om, dat zie je ook wel aan de foto's."

Mooie woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl