25 spelers uit betaald voetbal gokten op eigen duels of eigen competitie

  • Guido van Gorp

  • Guido van Gorp

25 spelers uit het betaald voetbal hebben afgelopen maanden gegokt op wedstrijden waarin ze zelf speelden of op hun eigen competitie. Volgens de voetbalreglementen is dat strafbaar. Het betreft spelers uit de Nederlandse eredivisie (zes) en eerste divisie (negentien), en ook nog twee amateurspelers uit de tweede divisie.

De aantallen staan in een 'trendanalyse' van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing. Het document is in handen van de NOS.

Tussen oktober 2021 en december 2022 deden gokkantoren in totaal veertig meldingen bij de SBIU over mogelijke matchfixing. Twaalf keer gaat het om ongebruikelijkheden bij buitenlandse wedstrijden, maar in vrijwel alle andere gevallen om voetbalprofs die ongeoorloofd gokken.

Nader onderzoek door politie

In enkele gevallen was de melding over gokkende voetballers dusdanig verdacht dat het nu bij de politie ligt voor nader onderzoek. Concrete details over deze gevallen zijn niet bekend.

Wij annuleerden de weddenschap en namen contact op met de sporter in kwestie.

TOTO over de gokkende voetballers

Volgens de Kansspelautoriteit blijken sommige spelers geld in te zetten op wedstrijden waarin ze zelf spelen, sommigen alleen op wedstrijden van concurrerende teams in de competitie. Ook waren er spelers die beide soorten weddenschappen afsloten voor kleine bedragen.

Onwetendheid

Volgens de VVCS, de vakbond voor profvoetballers, komen de signalen over de 27 spelers niet uit de lucht vallen. Uit een recente enquête onder ruim 200 spelers die in Nederland voetballen, bleek eerder dat elf procent gokt op eigen wedstrijden of competities waar ze zelf aan deelnemen.

Waarom beroepsvoetballers niet bekend zijn met de gokregels? Volgens de spelersvakbond speelt onwetendheid een grote rol en is er vaak geen kwade opzet. Voorlichting aan voetballers over de gokregels is dan ook broodnodig.

Vakbond: 'Voetballers vaak niet goed op de hoogte van gokregels'

Sinds november trekt de vakbond langs selecties om ze te informeren over gokregels en de gevaren van matchfixing. Bij ongeveer ieder bezoek steekt er wel een speler een hand op als wordt gevraagd of ze gokken op eigen wedstrijden of competitie.

Ook blijkt tijdens deze tour langs clubs dat spelers regelmatig online gepolst worden om wedstrijden te manipuleren in ruil voor geld.

"Wedden op wedstrijden in eigen competities is expliciet in strijd met de voetbalregelgeving", zegt de KNVB in een reactie. De bond zegt weliswaar bekend te zijn met de 27 meldingen, maar heeft geen verdere details.

Anoniem

Wetgeving laat het gokkantoren niet toe om informatie over spelersnamen, wedstrijden en inzetten te delen met de KNVB.

"Sportbonden krijgen alleen anoniem een signaal en weten niet om welke speler het gaat", stelt de KNVB. "Door dat gebrek aan informatie kunnen wij geen verder onderzoek doen en/of tot een tuchtrechtelijke vervolging overgaan."

TOTO sponsort meerdere teams in de eredivisie. De spelers op de foto staan los van de berichtgeving in dit artikel.

Volgens TOTO is dat de wereld op z'n kop. Het wedkantoor zag in 2022 tweemaal een voetballer ongeoorloofd gokken, maar mocht dit dus niet melden aan de KNVB.

"We zouden dat willen melden aan bonden, zodat zij de integriteit van de sport kunnen waarborgen en passende maatregelen kunnen nemen", stelt TOTO, dat net als de KNVB en sportkoepel NOC*NSF pleit voor het aanpassen van de wet op dit vlak.

Geen spoed bij overheid

Waar de 27 meldingen over voetballers wel terecht zijn gekomen? Bij de Financial Intelligence Unit (FIU) van de overheid, een organisatie die jaarlijks zo'n half miljoen meldingen binnenkrijgt over verdachte geldtransacties.

In 2021 liet deze organisatie weten meldingen met betrekking tot matchfixing weliswaar serieus te nemen, maar niet op voorhand met spoed te zullen oppakken. Bonden vreesden toen dat de strijd tegen matchfixing en ongewenst gokgedrag achterop zou raken.

Tot nu toe komt het sporadisch voor dat voetballers tegen de lamp lopen wegens gokken op wedstrijden of competities waarin ze zelf actief zijn.

Vorig jaar accepteerde verdediger Tom Beugelsdijk een schorsing van vijf wedstrijden (twee voorwaardelijk), nadat hij had gegokt op meerdere eredivisieduels. AZ-middenvelder Jordy Clasie kreeg twee wedstrijden schorsing, nadat er met zijn online account gegokt was op onder meer wedstrijden van Jong AZ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl