De passagiers mogen pas na uren wachten uit de trein stappen
NOS NieuwsAangepast

Duizend reizigers na vier uur geëvacueerd uit stilstaande trein bij Gouda

In de buurt van Gouda stond gisteravond urenlang een trein stil. De trein, met daarin bijna duizend reizigers, was onderweg van Den Haag richting Enschede. Rond 22.00 uur werden de reizigers naar twee andere treinen geëvacueerd. De trein is afgelopen nacht weggesleept.

Een woordvoerder van de NS zegt dat de evacuatie rond 23.45 uur was afgerond. "Veel mensen waren nog op doorreis. Alle reizigers zijn naar huis gebracht, mogelijk ook met vervolgvervoer als ze niet met de trein in de buurt van hun eindbestemming konden komen."

"We vinden het heel vervelend voor de reizigers dat het zo lang heeft moeten duren", vervolgt de woordvoerder. "Hiervoor willen we onze excuses aanbieden."

Om 17.55 uur vertrok de trein vanuit Den Haag richting Enschede, maar vlak voor station Gouda kwam die stil te staan. Een woordvoerder van de NS zegt dat er een defect aan het luchtdruksysteem was. Ze noemt het uitzonderlijk dat het zo lang heeft geduurd voordat er een oplossing kwam. "De trein stond op een lastige plek, wat het ingewikkeld maakte om reizigers te evacueren."

Een reiziger doet verslag vanuit de stilstaande trein:

Reiziger vanuit trein bij Gouda: 'Hopen dat we nog thuiskomen'

In eerste instantie was het de bedoeling dat een andere trein het defecte toestel zou wegslepen, maar dat mislukte vanwege een ingewikkeld technisch probleem in de defecte trein. Vervolgens moesten er twee andere treinen komen om de reizigers alsnog te kunnen evacueren. "Dat heeft veel tijd gekost", zei de woordvoerder gisteravond.

Vanwege het incident reden er al de hele avond geen treinen tussen Zoetermeer Oost en Gouda. De NS heeft bussen ingezet.

'Lieve conducteur'

Reiziger Paula Zimmerman zat in een van de evacuatietreinen. Lange tijd zat daar ook geen beweging in, maar om 22.45 uur vertrok die naar Den Haag. "Ik woon in Breukelen, maar ik heb nog geen idee hoe laat ik thuis zal zijn", zei ze.

Zimmerman prees de 'lieve conducteur' die het eerste uur de reizigers op de hoogte hield van de situatie. "Maar hij had ook geen flauw idee. De trein kon niet verder, maar het was niet duidelijk wat er was. Uiteindelijk kregen we bericht dat er een sleeptrein zou komen. Dat duurde heel lang en vanaf dat moment kregen we geen informatie meer."

Volgens Zimmerman was de sfeer in de trein in het begin nog goed, maar toen telefoonbatterijen leeg begonnen te raken en de wc steeds voller, sloeg de stemming om. Ook zaten de reizigers urenlang in het donker. "Op een gegeven moment ontstond er gemor. Ik denk ook dat mensen honger hadden. Ik heb zelf ook nog niet gegeten."

Terwijl Zimmerman vertelt over de situatie, hoort ze van een medewerker die assisteerde bij de evacuatie dat de andere evacuatietrein naar Gouda gaat. "Dat is wel balen, want daar waren we natuurlijk naar onderweg. Ik hoor nu ook wat 'oehs' en 'ahs' om me heen van mensen die in die andere trein hadden willen zitten."

Op Twitter deelden veel reizigers hun ervaringen vanuit de gestrande trein. Zo schrijft iemand dat een man de bevalling van zijn vrouw moet missen en iemand anders taart uitdeelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl