President Ali Abdullah Saleh van Jemen is in de Saudi-Arabische hoofdstad Riaad aangekomen om zich te laten behandelen aan zijn verwondingen.

Hij landde gisteravond laat op een militair vliegveld en is naar een kliniek in de hoofdstad Riaad gebracht. Het nieuws is bevestigd door een regeringsfunctionaris in Jemen die eerdere berichten over een vertrek van Saleh nog tegensprak

De president raakte vrijdag gewond aan zijn gezicht door een granaataanval op zijn paleis. Het is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn. De vicepresident heeft alle taken van Saleh overgenomen.

Voorkomen

Deskundigen vermoeden dat hij na zijn behandeling niet terugkeert naar Jemen. Dat is volgens hen onder meer af te leiden uit de grote groep naasten van de president die met hem naar Riaad is gekomen.

De regering van Jemen en de opstandelingen hebben na bemiddeling van koning Abdullah van Saudi-Arabië een wapenstilstand gesloten. Saudi-Arabië zou willen voorkomen dat Saleh terugkeert naar Jemen.

Druk

De president is al 33 jaar aan de macht en weigert ondanks hevige protesten op te stappen. Ook druk van buurlanden heeft tot nu toe niets uitgehaald.

De afgelopen weken vielen er zeker 200 doden bij geweld in Jemen. De Nederlandse ambassade in Sanaa is gesloten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er 44 Nederlanders in Jemen.

STER reclame