NOS Nieuws

Wekdienst 11/1: Amerikaanse tanks in Vlissingen • Proefploffen bij sluis Terneuzen

Goedemorgen! In de haven van Vlissingen komt militair materieel uit de VS aan wal en Rijkswaterstaat voert met kleine explosieven proefploffen uit bij de Middensluis in Terneuzen.

Eerst het weer: vanochtend regent het in het oosten eerst nog. In de rest van het land is het veelal droog soms breekt de zon door. Tegen de middag is het meest droog met soms wat zon. Het wordt 10 of 11 graden. Later raakt het bewolkt en in de avond en nacht trekken pittige buien over het land.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de haven van Vlissingen komt deze week militair materieel uit de VS aan wal, zoals M-1 Abrams tanks en Bradley infanterie gevechtsvoertuigen. Het materieel gaat naar Polen en Litouwen. Vandaag mogen de media bij het ontschepen van de voertuigen zijn.
  • Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken begint aan een bezoek aan Abu Dhabi en Qatar. Vandaag gaat hij onder meer naar de Sheikh Zayed Moskee en bezoekt hij de EMASOH-missie die het scheepvaartverkeer in de straat van Hormuz beveiligt.
  • Rijkswaterstaat voert vanaf vandaag enkele proefploffen uit bij de Middensluis in Terneuzen. Dat doen ze met kleine explosieven. Ze willen onderzoeken hoe ze die oude sluis het beste kunnen slopen.
  • De Duitse politie kan vanaf vandaag beginnen met de ontruiming van het bezette 'bruinkooldorp' Lützerath, niet ver van Roermond. Al ruim twee jaar wordt het dorp door actievoerders bezet die proberen te voorkomen dat de grond onder Lützerath wordt afgegraven voor de winning van bruinkool.

Wat heb je gemist?

Voormalig financieel directeur Allen Weisselberg (75) van de Trump Organization is tot een gevangenisstraf van vijf maanden veroordeeld voor het helpen plegen van belastingfraude door het bedrijf.

Weisselberg werkte sinds de jaren 70 voor Trump. In het proces bekende hij schuld op alle vijftien aanklachten. Daarmee vermeed hij de maximumstraf van 15 jaar cel. Als onderdeel van de straf maakte hij al ongeveer 2 miljoen euro over aan achterstallige belastingen, boetes en rente.

Weisselberg bekende onder meer dat hij het bedrijf had bedrogen door extra inkomsten, een appartement in Manhattan en auto's voor hemzelf en schoolgeld voor zijn kleinkinderen buiten de boeken van de holding te houden. Trump zelf staat in deze zaak niet terecht.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Wetenschappers gaan speciale camera's testen op zeekoeien in de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo. Als duidelijk is op welke plek op het lichaam de camera's het beste bevestigd kunnen worden, krijgen ook zeekoeien en zeeschildpadden in het Caribisch gebied tijdelijk camera's.

Dat gebeurt voor een grootschalig internationaal onderzoek om de gevolgen van klimaatverandering in tropische ecosystemen in kaart te brengen. Volgens de dierenverzorgers hebben de dieren geen last van de camera's. "Ze hebben een heel dikke huid."

Zeekoeien van Burgers' Zoo krijgen een camera

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl