NOS NieuwsAangepast

Myanmar laat meer dan 7000 gevangenen vrij op Onafhankelijkheidsdag

Het militaire bestuur in Myanmar heeft de vrijlating van meer dan 7000 gevangenen aangekondigd. In het land wordt vandaag stilgestaan bij het feit dat het 75 jaar geleden onafhankelijk werd van het VK.

Onder de mensen die al vrijgelaten zijn zitten ook enkele politieke gevangenen. De staatsomroep meldt dat mensen die vastzitten voor bijvoorbeeld moord of verkrachting geen amnestie krijgen.

De militaire opperbevelhebber Min Aung Hlaing bedankte de landen die hem en zijn regering "ondanks alle druk, kritiek en aanvallen" steun hebben betuigd na de militaire coup van februari 2021. Hij zei ook van plan te zijn eind van dit jaar verkiezingen te houden, voor het eerst sinds de staatsgreep. Verdere bijzonderheden gaf hij niet.

Uit protest tegen het regime blijven veel Myanmarezen thuis tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Traditie

De vrijlating van een groot aantal gevangenen op feestdagen is gebruikelijk in Myanmar. Eerder verleenden de militaire machthebbers ter gelegenheid van Nieuwjaar ruim 23.000 gevangenen amnestie en lieten ze bij de viering van de 'Dag van de Overwinning' bijna 6000 gevangenen vrij.

Daaronder vielen weinig tot geen politieke gevangenen. Volgens journalist en Myanmarkenner Minka Nijhuis is het naast een traditie vooral een maatregel om kritiek vanuit het buitenland af te zwakken: "Dit kan een manier zijn om de suggestie te wekken dat er sprake is van enige souplesse."

Afgezette premier blijft vastzitten

Aung San Suu Kyi, die het land regeerde tot de militaire coup van twee jaar terug, werd een paar dagen geleden opnieuw veroordeeld voor corruptie. Dit keer werd haar een celstraf van zeven jaar opgelegd. Alles bij elkaar is de voormalige politieke leider vanwege verschillende aanklachten veroordeeld tot 33 jaar celstraf.

De 77-jarige Suu Kyi werd in februari 2021 opgepakt toen de militairen de macht grepen in Myanmar. Daarna braken grootschalige protesten uit die hard werden neergeslagen door het leger. Honderden demonstranten werden daarbij gedood, zeggen de Verenigde Naties. Volgens een Myanmarese ngo zijn er bij die protesten zeker 13.000 burgers gevangengezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl