NOS Nieuws

Belastingaangiften alsnog openbaar: Trump betaalde in 2020 niets aan fiscus

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de belastingaangiften van voormalig president Trump uit de periode 2015-2020 openbaar gemaakt. Uit de duizenden pagina's blijkt dat Trump weinig federale inkomstenbelasting betaalde in het eerste en laatste jaar van zijn presidentschap. Dat was al eerder naar voren gekomen uit een rapport van een parlementscommissie.

Trump probeerde de openbaarmaking van de aangiften jarenlang tegen te houden. Na een juridische strijd, die eindigde voor het Hooggerechtshof, werden de documenten eind november aan de commissie van het Huis van Afgevaardigden overgedragen. Nu zijn de aangiften voor iedereen openbaar gemaakt. Ze zijn hier te vinden.

Al in 2020 onthulde The New York Times dat Trump gedurende een deel van zijn presidentschap nauwelijks inkomstenbelasting had betaald en dat hij in veel andere jaren helemaal geen belasting afdroeg.

Een pagina uit de belastingaangiften van oud-president Trump

Meer details

De parlementscommissie bracht deze maand dus al een rapport uit met daarin haar bevindingen. Daarin stond onder meer dat Trump voor en tijdens zijn presidentschap grote verliezen en talrijke aftrekposten opgaf, waardoor hij minder belastingen hoefde te betalen. De nu vrijgegeven aangiften bevestigen de conclusies in dat rapport en bieden meer details.

Hij geeft bijvoorbeeld aan dat hij 105 miljoen dollar verlies zou hebben geleden in 2015 en 73 miljoen dollar in 2016. Ook worden details duidelijk over buitenlandse rekeningen, zijn ondernemingen, en aangiften van zijn vrouw Melania. Zo meldde Trump van 2015 tot 2017 bankrekeningen te hebben in China, Ierland en het VK, maar vanaf 2018 gaf hij alleen een rekening in het VK op.

Teleurgesteld

De grote data worden de komende tijd diepgravend onderzocht door experts. Mogelijk komen daar nog meer details uit over de vraag of, en hoe de oud-president heeft geprobeerd de inkomsten waarover hij belasting moest betalen laag te houden.

De openbaarmaking van de aangiften door het Huis van Afgevaardigden komt een paar dagen voordat de Republikeinen de meerderheid in het Huis overnemen van de Democraten, en een paar weken na de aankondiging van Trump dat hij een gooi gaat doen naar het presidentschap in 2024.

De oud-president reageerde teleurgesteld op de openbaarmaking. "Ze hadden het nooit moeten doen", zei Trump. "Het gaat tot verschrikkelijke dingen leiden voor zoveel mensen." Hij verwijt de Democraten "alles als wapen te gebruiken".

Trump is de eerste president sinds het Watergateschandaal in de jaren 70 die zijn belastinggegevens niet wilde prijsgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl