Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) heeft een bijeenkomst gepland met experts, om de gevaren van de EHEC-bacterie te bespreken.

Het speciale Outbreak Management Team komt maandag bijeen. Een dergelijk team was er ook toen de Mexicaanse griep voor onrust zorgde.

De groep experts houdt alle ontwikkelingen in de gaten en adviseert ziekenhuizen over mogelijke scenario's. Zo wil het RIVM ziekenhuizen voorbereiden op de eventuele komst van patiënten die besmet zijn met de EHEC-bacterie.

Vijf Nederlanders

In Nederland zijn tot nu toe vijf besmettingen bekend, allemaal mensen die Noord-Duitsland hebben bezocht. Vier van hen hebben ernstige nierklachten.

In Duitsland zijn meer dan 2000 mensen geïnfecteerd met de bacterie. Negentien mensen zijn overleden.

Noodfonds

De Europese landbouwministers komen waarschijnlijk dinsdag of woensdag bij elkaar voor extra overleg over de EHEC-crisis in de tuinbouw. Staatssecretaris Bleker zei dat in TROS Kamerbreed.

Bleker hoopt dat de landen het in het spoedberaad eens worden over een Europees noodfonds. Volgens Bleker komt er steeds meer steun voor. Hij denkt aan een bedrag van een paar honderd miljoen voor getroffen tuinders in heel Europa.

Het fonds zou onder meer bepaalde producten van de tuinders kunnen opkopen om te voorkomen dat die groente wordt doorgedraaid.

STER reclame