Van Duijvenbode overleeft vijf matchdarts, is door op WK en dankt Donny van de Beek

Dirk van Duijvenbode heeft na een zinderende wedstrijd de vierde ronde op het WK darts bereikt. Tegen Ross Smith overleefde hij vijf matchdarts. Er kwam een maximale elfde leg in de zevende set aan te pas, die de Nederlander wist te winnen: 4-3.

Na afloop vertelde Van Duijvenbode dat voetballer Donny van de Beek een rol heeft gespeeld in het gevecht met Smith. "Donny stuurde mij uitspraken door van Smith die hij vooraf had gedaan en die ik niet had gezien."

In het betreffende interview stelde Smith dat Van Duijvenbode banger zou zijn voor hem dan andersom. "Dus ik dacht: gast, ik ben helemaal niet bang voor je! Waarom zou je dat zeggen?"

Winnende Van Duijvenbode kreeg extra motivatie na appje van Donny van de Beek

Het gaf de darter extra motivatie. "Het maakt niet uit hoe, maar ik ga je pakken", spookte door zijn hoofd op het podium, waar zo nu en dan de irritatie bij beiden duidelijk werd in gebaar.

Nu tegen Van Gerwen

Door de overwinning speelt Van Duijvenbode vrijdag om 21.30 uur Nederlandse tijd tegen Michael van Gerwen, de torenhoge favoriet dit WK, die een sterke indruk maakt.

"Ik moet er twee tandjes bij doen om bij Van Gerwen in de buurt te komen", schat Van Duijvenbode zijn kansen in. "Ik moet gewoon knallen. Als ik niet knal, dan verlies ik."

Ross Smith gooit, met op de achtergrond Dirk van Duijvenbode

Het spel was gelijk op de wagen. De openingsleg was voor Smith, die begon met een finish van 156. Van Duijvenbode deed echter niet onder voor de Brit. De Nederlander pakte, mede door de sterke dubbels, de eerste set (1-0).

Maar waar de dubbels Van Duijvenbode in de eerste set goed lagen, liepen ze in de tweede helft beduidend minder. 'The Aubergenius' gaf Smith hierdoor voldoende lucht, waardoor de Brit de stand in sets gelijk kon trekken (1-1).

De derde set, die qua niveau lang niet niet zo goed was als de eerste twee, was dan weer een prooi voor Van Duijvenbode. De Nederlander was iets zorgvuldiger dan de 'Smudger' en kwam op 2-1.

In set vier miste Van Duijvenbode op het beslissende moment de bull en, terwijl Smith zijn kansen wel benutte (2-2).

Het benutten van cruciale mogelijkheden deed Smith in de chaotische en spannende vijfde set ook beter (2-3). In de zesde set kreeg Smith zijn eerste matchdart, maar Van Duijvenbode overleefde en kwam op 3-3.

In de beslissende zevende set gingen de darters ook tot uit het uiterste en werd het maximum van 11 legs afgewerkt. Van Duijvenbode overleefde nog eens vier matchdarts en gooide zelf bij een 5-5 stand in legs direct de wedstrijd uit.