België moet massaal aan de cannabisburger. Vandaag kunnen nieuwsgierigen in Oostende komen proeven hoe het smaakt. De vleesvervanger, gemaakt van de zaden van de hennepplant, is nu zo'n drie weken te koop in natuurvoedingswinkels.

"Het smaakt licht nootachtig, zacht. De burgers hebben een hoog eiwitgehalte", aldus Patrick de Ceuster van Wervel, de Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw, die de burger promoot.

High zal de consument niet worden van de cannabisburger, omdat die gemaakt is van industriële hennep. Die bevat geen THC, de psychoactieve stof in wiet. "Wat wij nodig hebben is een duidelijke bewustwording dat deze hennep geen marihuana is. Het verschil is heel groot en de controle streng. Dit is iets volledig anders."

Beter voor het milieu

Volgens De Ceuster is cannabis een ideale vleesvervanger, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het wat saaie en smakeloze tofu. "Ik heb altijd grote problemen om tofu aan mijn kinderen te serveren. Dit is echter gemaakt van het volledige zaad en bevat dus alle eiwitten, mineralen en vetten die daarin zitten. De burger heeft van zichzelf smaak."

En de burger heeft nog meer voordelen. "Cannabisburgers doen het tegenovergestelde van wat vlees doet met ons milieu: het legt CO2 vast in plaats van het uit te stoten. Het stro van dezelfde teelt legt vier keer meer CO2 vast dan een boom en kan worden verwerkt in een duurzaam product als een boek of een huis."

Omdat het gaat om een plantaardig product, kunnen cannabisburgers rauw gegeten worden of even warm gemaakt worden. Voor op de barbecue zijn ze iets minder geschikt: "Als je ze te veel verhit, gaan er gezonde vetten verloren".

STER reclame