Peter Oest (l) en Martin Haijkens van Paddepoel Fietse
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groningse strijder tegen de koopzondag geeft het op

Fietsenhandelaar Peter Oest in het Groningse winkelcentrum Paddepoel houdt het alsnog voor gezien.

Meer dan vier jaar lang lag Oest in de clinch met zijn medeondernemers over de verplichte openstelling op zondag. De rechter kwam er aan te pas, er werden boetes van vele tienduizenden euro's opgelegd.

Uiteindelijk won Oest het conflict in 2018. Maar nu stopt hij toch. "Natuurlijk, ik was ontzettend blij met de overwinning. Maar de spirit daarna is niet meer zo geweest als vroeger", zegt de fietsenhandelaar bij RTV Noord. "En dat komt ook door de ondernemers die hier zitten. Ik heb niet het gevoel dat ik van iedereen de juiste steun ontvang."

Verplichte koopzondag

Het conflict tussen Oest en de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het winkelcentrum begon in 2014. De VVE wilde zeven dagen per week open en stelde een verplichte koopzondag in. De grote ondernemers in Paddepoel vonden dat prima. Een aantal kleine ondernemers gaf aan niet zeven dagen per week in de zaak aanwezig te kunnen zijn. Ook vonden zij het principieel onjuist dat anderen bepaalden wanneer zij moesten werken.

Oest werd het gezicht van die kleine ondernemers, ook in het landelijke nieuws. "Op zaterdag, na 17.00 uur, zijn we gewoon klaar en mogen wij óók een dag vrij. Ik word er gewoon emotioneel van", zei hij.

Tot in de rechtszaal

Het 'koopzondagenconflict' werd uitgevochten tot in de rechtszaal, Oest en een aantal anderen kregen boetes van tienduizenden euro's opgelegd voor de zondagen dat ze niet open waren.

November 2018 ging de VvE overstag: de verplichte openingstijden werden geschrapt en alle boetes gingen door de shredder. Maar het geruzie heeft nog altijd zijn weerslag op Oest. "De jaren bestonden hier meer uit dalen dan pieken", stelt hij met Groningse nuchterheid. Zaterdag is zijn zaak voor het laatst open.

Advertentie via Ster.nl