Illegaal knalvuurwerk Cobra 8
NOS NieuwsAangepast

Recordhoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen

Opsporingsdiensten hebben dit jaar een recordhoeveelheid van ruim 671.000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is te zien op de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

Vergeleken met een jaar geleden - toen er een algeheel vuurwerkverbod gold - is dat drie keer zo veel. Toen nam de politie bijna 206.000 kilo in beslag.

Toch is de grotere vangst dit keer niet geheel toe te schrijven aan het vervallen van de coronamaatregelen, zegt officier van justitie Daniëlle van Ieperen. "We doen de afgelopen jaren samen met de politie veel meer met vuurwerk. Dat heeft geleid tot een heel goede samenwerking met onze Duitse collega's."

Door die samenwerking konden er twee grote vangsten in Duitsland worden gedaan. Vlak over de grens met Enschede werd een week geleden zo'n 250.000 kilo vuurwerk gevonden. Het zware vuurwerk was bestemd voor de Nederlandse markt.

"De opslag is met name in Duitsland", zegt Van Ieperen. "De illegale handel vindt onder meer plaats via Telegram maar ook via andere sociale media. Daar wordt dan afgesproken om het vuurwerk lokaal op te halen."

Begin november was het ook al raak in Duitsland, toen was de opbrengst meer dan 300.000 kilo:

Politie doet grootste vuurwerkvondst ooit over grens bij Venray

In de vuurwerkbarometer van het OM is goed te zien hoe er steeds meer verboden vuurwerk wordt afgepakt. In 2018 werd iets meer dan 56.000 kilo in beslag genomen, het jaar daarop 61.000 kilo en in 2020 was dat 123.000 kilo.

Vanochtend sprak Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie, in het NOS Radio 1 Journaal zijn zorgen uit over de grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in ons land. "Het zware en explosieve vuurwerk baart ons de meeste zorgen. Al vroeg in het jaar kijken we naar de illegale handel en proberen we zo veel mogelijk vuurwerk van de straat te houden."

Hij zei dat het illegale vuurwerk praktisch onuitroeibaar is. "Het is vrij makkelijk te krijgen. Je kan het in België halen, de fabrieken die het maken staan door heel Europa. In Italië staat een grote fabriek die cobra's maakt, dat is levensgevaarlijk."

De kopers zijn heel divers, zegt Van Ieperen van het OM. "Maar het zijn met name jonge mensen, vaak mannen. We zien dat mensen ook steeds jonger worden. We komen helaas jongens van 13 of 14 jaar tegen. Dat is echt wel zorgwekkend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl