NOS Nieuws

Wekdienst 23/12: Staking Britse grenspolitie • Uitspraak in zaak tegen kruisboogschutter

Goedemorgen! Twee in het oog springende rechterlijke uitspraken vandaag en een staking in het Verenigd Koninkrijk.

Eerst het weer: vandaag overheerst de bewolking. In de ochtend valt af en toe motregen. Later gaat het vanuit het zuidwesten harder regenen en het wordt 7 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden. De komende dagen blijft het zacht een vaak grijs met vooral zondag regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank Almelo doet uitspraak in een zaak tegen een man die de 'Almelose kruisboogschutter' wordt genoemd. Hij wordt verdacht van het doodsteken van twee vrouwen en het schieten op twee anderen. Tegen hem is 22 cel en tbs met dwangverpleging geëist.
  • De rechtbank Noord-Nederland komt met een uitspraak in de slepende zaak die wel de zwembadmoord Marum wordt genoemd. Het gaat om een moord die tien jaar geleden werd gepleegd. Het OM eist tot 20 jaar cel tegen drie verdachten.
  • En er wordt weer gestaakt in het Verenigd Koninkrijk, nu door medewerkers van de Britse grenspolitie op de luchthavens. De staking duurt tot en met 26 december. Ook in de laatste dagen van het jaar wordt het werk neergelegd. De grenspolitie wil met de stakingen verbetering van de lonen, pensioenen en meer baanzekerheid afdwingen.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse parlementscommissie die de bestorming van het Capitool onderzocht, heeft zijn eindrapport gepubliceerd. In het stuk van ruim 800 pagina's wordt oud-president Trump verantwoordelijk gesteld voor de bestorming begin vorig jaar. Hij zou die hebben georkestreerd om de verkiezing van Biden tot president ongedaan te maken. Eerder deze week adviseerde de commissie al om Trump te vervolgen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nederland maakte deze week excuses voor het slavernijverleden. Daarbij werden de inheemse bewoners genoemd, maar zij kregen geen excuses. En dat steekt hen, omdat juist deze groep Surinamers nog steeds land kwijtraakt.

Inheemse bewoners Suriname voelen zich niet gekend in excuses: 'Niemand luistert naar ons'

Alvast fijne feestdagen!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl