Vrouwelijke parlementsleden noem je kipje, kleintje of liefje

tijd van publicatie Aangepast

Het contrast tussen mannen en vrouwen in het Franse parlement is groot. Mannelijke collega's worden meestal gewoon bij hun voornaam genoemd, dus Paul, Jacques of Matthieu. Maar dat geldt niet voor de vrouwelijke parlementsleden. Mannen noemen ze steevast kipje, vrouwtje, kleintje of liefje.

Bijna alle Franse vrouwelijke politici blijken ermee te maken te hebben, met seksisme van mannelijke collega's. Sommigen zeggen zelfs niet in rok naar het parlement durven: "Ik pas op met wat ik aantrek, niet omdat ik bang ben, maar gewoon uit voorzorg."

Volgens Franse journalisten is het niet iets nieuws. Men begon er pas over te praten door de affaire Dominique Strauss-Kahn. Sinds die affaire kregen de Fransen nog twee seksschandalen met politici voor hun kiezen. Een anonieme minister zou zelfs gezegd hebben dat als alle politici die macht en seks vermengen zich nu moeten verantwoorden, er weinig overblijven.

Of er veel gaat veranderen is nog maar de vraag. De mannelijke parlementsleden zijn zich van geen kwaad bewust. Zij willen naar eigen zeggen alleen maar 'galant' zijn.