NOS
NOS Voetbal

Dagboek Doha: het spekkie dat nog altijd aan 'Gouden Klomp-winnaar' Messi kleeft

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Het woord 'spekkie' valt hier in Doha de laatste dagen ineens weer. Heeft alles te maken met Lionel Messi, maar ook met collega Kees Jongkind die in het spoor zit van Oranje-tegenstander Argentinië.

Op het WK onder 20 jaar in Nederland in 2005 was Jongkind verantwoordelijk voor het toch wel iconische beeld van een jonge Messi die geniet van een Nederlands spekkie. Dichter bij Messi is een Nederlandse journalist nooit meer geweest.

"We maakten dat WK portretten van talenten, onder wie Cesc Fabregas, Graziano Pellè, Fernando Llorente, Pablo Zabaleta en dus Messi. Het mocht van de Argentijnse bond, maar zij hadden wel al zoiets van: we denken niet dat er veel uitkomt", vertelt Jongkind.

'Gaf geen stuiver voor hem'

"En het moest wel in het Spaans. Daarom hielp collega Maaike van den Broek. Dus wij naar hun trainingskamp in Enschede. Daar was een kleine jongen, heel timide."

"Hij slofte richting het veld, keek naar de grond, was als laatste. Zo zie ik hem eigenlijk nog steeds. Dat is geen arrogantie, maar dat is gewoon hoe hij is. Hij wil niet opvallen, maar Messi was toen al degene waar iedereen het over had."

"Wij hadden hem nooit echt zien spelen. Toen ik hem daar zag sjokken dacht ik: dit zal hem niet zijn. Ik moest echt vragen wie Messi was. Dat bleek hem toch te zijn. Nou, ik gaf er eerlijk gezegd geen stuiver voor. Totdat er een bal in het spel kwam."

"Het item was eigenlijk niks. Hij gaf korte antwoorden, wilde ook geen trucje doen met de bal. Of ja, hij wilde wel hooghouden, maar nadat de bal al vrij snel van zijn voet was gesprongen, was hij er klaar mee."

"Het spekkie heeft de meubelen gered. Anders hadden we het er nooit meer over gehad. Ook omdat het zo lekker bekt: spekkie en Messi. En omdat kinderen daarna naar de training gingen om Messi een spekkie te geven."

De Gouden Klomp

De dag voor de finale, die Argentinië zou winnen van Nigeria, volgt er een tweede ontmoeting. Dit keer is Messi een stuk vrolijker tijdens een persmoment in Utrecht.

"We hadden een gouden klomp bij ons en deden alsof hij officieel door de organisatie was uitgeroepen als beste speler van het WK. Maar dat was gewoon van de NOS. Ik ben nog langs de markt gegaan om een enorm spekkie te halen en in die klomp te stoppen."

"Hij vond de klomp een mooi ding, want bij elk interview dat hij daar had, stond dat gekke ding in de buurt. We hebben in de jaren daarna, na de zoveelste Gouden Bal, weleens gekscherend gezegd dat die een mooi plekje konden krijgen naast de klomp."

Een derde spekkie anno 2022?

Zeventien jaar later komt Jongkind in Doha dus weer - voor zover dat kan - in de buurt van Messi. Heeft hij erover nagedacht om weer een spekkie mee te nemen?

"Dat vind ik eigenlijk gênant. Ik denk dat hij het niet meer weet, dan sta je voor paal. En al zou ik het willen, zo dicht kom je nu echt niet meer bij hem."

Misschien vanavond, als Messi na de uitschakeling tegen Oranje door de perszone loopt waar Jongkind de interviewer is? "Dan krijgt 'ie van mij een spekkie voor het bloeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl