ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 9/12: Paarse vrijdag • Oranje speelt kwartfinale tegen Argentinië

Goedemorgen! Scholieren op zo'n 3000 scholen trekken iets paars aan om zich solidair te tonen met de lhbti-gemeenschap, en Oranje speelt de kwartfinale van het WK.

Het weer: het is vanochtend plaatselijk mistig en het vriest nog geruime tijd licht. Vanmiddag lost de mist geleidelijk op en wisselen zon en wolken elkaar af. Bij weinig wind wordt het 1 tot 3 graden, en in de kustgebieden kan een enkele winterse bui vallen. Vanavond en vannacht gaat het opnieuw licht vriezen en ontstaat lokaal mist. De komende dagen blijft het licht winters.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Scholieren dragen paarse kleding om zo hun steun te betuigen aan de lhbti-gemeenschap. Deze zogenoemde Paarse Vrijdag bestaat al meer dan 10 jaar, en is een initiatief van lhbti-belangenvereniging COC. Een recordaantal van 3000 scholen doen dit jaar aan de actie mee.
  • De rechtbank in Haarlem behandelt een kort geding dat is aangespannen door de Britse antisemitische complotdenker David Icke. Hij is het niet eens met het inreisverbod dat sinds vorige maand tegen hem geldt, opgelegd door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
  • Het Nederlandse elftal speelt in de kwartfinales van het WK in Qatar tegen Argentinië. Om 20.00 uur is de aftrap.

Wat heb je gemist?

Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland spannen een kort geding aan over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. De organisaties eisen dat op 19 december nog geen excuses worden gemaakt, zegt hun advocate Joancy Breeveld in Trouw. "Nu dreigt opnieuw te gebeuren dat witte mensen aan zwarte mensen opleggen wat er moet gebeuren, zo wordt dat gevoeld."

Veel mensen vinden 1 juli een betere datum: dan is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat er ook in de praktijk een einde aan kwam.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Veel Argentijnen hebben diep in de buidel moeten tasten om erbij te zijn op dit WK, maar dat hebben ze ervoor over.

"Sommige mensen hebben maanden extra overgewerkt om hier te kunnen zijn. Anderen hebben hun auto moeten verkopen. Dat is passie voor voetbal", zegt een Argentijnse fan.

Vanavond speelt Oranje tegen het Argentijnse elftal met sterspeler Lionel Messi. "Het gaat bij hen om één man", zegt een Oranjefan. "Wij hebben er gelukkig elf staan."

Veel Argentijnen in Qatar: 'Voetbal is familietijd'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl