In 2020 werd de oude Tweede Kamer leeggehaald voor de ingrijpende renovatie
NOS Nieuws

Hoe gaat de opgeknapte Tweede Kamer eruitzien? 'Niet megalomaan, maar warm'

  • Bernice Willemsen

    redacteur Politiek

  • Bernice Willemsen

    redacteur Politiek

Tapijten in 'framboosrood' en 'biljartkrijtblauw', natuursteen in 'golden granit', grijsgele en kastanjehouten lambrisering, crèmekleurige plafonds en groene, okergele en roestbruine wanden. Maar ook 'bronskleurige verbijzondering' in handvatten en een duurzame kruidenwand in het restaurant.

Het is slechts een beknopte opsomming van de sfeer in de toekomstige Tweede Kamer, die sinds de zomer van 2021 wordt opgeknapt. Het zogenoemde definitieve ontwerp van 219 pagina's is sinds kort klaar. En de bewoners van het Binnenhof kregen vandaag de kans om aan de hand van artist impressions, monsters van tapijten, gordijnen en plafonds een indruk te krijgen van hun onderkomen dat ergens in 2027 klaar moet zijn.

Uitstraling

De Tweede Kamer bestaat uit acht gebouwen en daar werken vijf verschillende architectenbureaus aan. Voor de coördinerend architect van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Romy Berntsen, is het daarom lastig om de uitstraling van de nieuwbouw in één zin te typeren. "Elk gebouw heeft zijn eigen historische karakter en dat willen we, ook in de gebruikte kleuren, zoveel mogelijk behouden."

De renovatie van het Binnenhof-complex moet "sober en doelmatig" worden gedaan, zo is enkele jaren geleden afgesproken. Premier Rutte vond dat dat goed past bij wat hij noemde "onze calvinistische traditie".

RVB-architect Berntsen benadrukt dat de inrichting "niet extreem chic" wordt. "Er komen geen gouden kranen", zegt ze desgevraagd. "Dat zullen we nooit goedkeuren." De renovatie bestaat overigens voor 70 procent uit het herstellen van bouwkundige gebreken en zaken als de bekabeling, luchtventilatie en een betere beveiliging.

Kijk hier naar de artist impressions van de inrichting van de gerenoveerde Tweede Kamer:

  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    Ontwerp van een stilteruimte in het Justitiegebouw van de Tweede Kamer
  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    Ontwerp van een werkruimte in de Tweede Kamer
  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    De plenaire zaal blijft grotendeels ongewijzigd
  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    Een schets van een ontmoetingsruimte in gebouw H van de Tweede Kamer
  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    Een ontwerp van een werkruimte in het Justitiegebouw van de Tweede Kamer
  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    Schets van de nieuwe publieksingang van de Tweede Kamer
  • Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
    Schets van de nieuwe commissiezalen in de Tweede Kamer

SGP-leider Kees van der Staaij, een van de langstzittende Kamerleden, is enthousiast over de gepresenteerde ontwerpen en spreekt over een "waardige uitstraling". "Er is respectvol met het verleden van elk gebouw omgegaan." Hij kent de angst onder politici voor het "megalomaan" verbouwen van de Tweede Kamer, zoals het in 2019 na een ruzie vertrokken architectenbureau OMA van Rem Koolhaas werd verweten. "Maar dit gaat er zeker uitnodigend uitzien."

De bezoeker van het parlement zal vooral in het N-gebouw komen, het overkoepelende gebouw waar ook de bekende plenaire zaal met de blauwe stoelen is. De ontwerper daarvan, architect Pi de Bruijn, is hiervoor weer aangetrokken en wil er nu vooral een "gastvrij en warm" gebouw van maken. "Het hart van het parlement moet een soort dorpsplein worden, waar burgers en politici elkaar spontaan kunnen ontmoeten", aldus De Bruijn.

"Niet gelikt"

Er komen meer bankjes en plekken waar de bezoekers met Kamerleden kunnen koffiedrinken. De nu zeer aanwezige beveiligingspoorten worden uit het zicht gehouden in een lager gelegen nieuwe entree aan de Hofplaats.

"Het wordt niet gelikt, maar wel een plek waar mensen zich thuis en op hun gemak voelen", aldus De Bruijn. Aan de plenaire zaal zal weinig veranderd worden, alleen het verhoogde deel waar het kabinet zit wordt op ooghoogte met de Kamerleden gezet.

Of de renovatie daadwerkelijk binnen de afgesproken 5,5 jaar klaar is, durft niemand te voorspellen. Eerst moet het definitieve ontwerp nog officieel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. En de gebruikers mogen ook nog schriftelijk suggesties doorgeven. Misschien dat het framboosrode tapijt toch nog wordt vervangen door vermiljoenrood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl