Reuters
NOS Voetbal

Neymar danst van opluchting: 'Heb de hele nacht gehuild na mijn blessure'

Na de vier Braziliaanse treffers tegen Zuid-Korea danste Neymar uitbundig met zijn ploeggenoten. Maar achter het vrolijke tafereel ging ook een grote portie opluchting schuil.

"Ik ben erg bang geweest", zei Neymar na de 4-1 zege in de achtste finale van het WK in Qatar. "Het was erg zwaar om zo geblesseerd te raken als ik deed. Ik heb de hele nacht gehuild."

"Alleen mijn familie en vrienden weten wat ik allemaal heb moeten doormaken. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Al het harde werk van de fysiotherapeuten is niet voor niets geweest."

Neymar liep in de eerste wedstrijd van Brazilië op het WK tegen Servië een flinke enkelblessure op. Daardoor gingen de gedachten in Brazilië terug naar het WK van 2014.

Smadelijke 7-1

Daar behoorde Brazilië tot de topfavorieten, totdat Neymar in de kwartfinale geblesseerd raakte. Zonder de sterspeler werd in eigen land een smadelijke 7-1 nederlaag geleden in de halve finale tegen Duitsland.

In Qatar kon Brazilië het gemis van Neymar wél opvangen. Zonder de vedette werd Zwitserland moeizaam met 1-0 verslagen, waardoor plaatsing voor de achtste finale een feit was. De 1-0 nederlaag tegen Kameroen met een B-keus deed niet echt ter zake.

Maar met de herstelde Neymar liet Brazilië zich maandag weer van zijn beste kant zien. Met ouderwets sambavoetbal werd Zuid-Korea in de eerste helft van het veld geblazen.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd en de reactie van keeper Alisson Becker:

Neymar benutte een strafschop na een nogal curieuze aanloop en maakte zo zijn eerste treffer van dit WK. Na zijn eerdere goals op het WK van Brazilië 2014 (vier) en Rusland 2018 (twee) heeft hij nu op drie verschillende WK's gescoord.

Daarmee komt de 30-jarige aanvaller van PSG in een illuster rijtje. Slechts twee Brazilianen waren eerder op drie verschillende WK's trefzeker: Ronaldo en Pelé. Bovendien was de treffer van Neymar zijn 76ste voor Brazilië. Topscorer aller tijden Pelé maakte er slechts één meer.

De 82-jarige legende is in Brazilië de laatste dagen volop in het nieuws vanwege zijn broze gezondheid. Braziliaanse media schreven dat Pelé ongeneeslijk ziek is, omdat chemotherapie onvoldoende zou aanslaan. In een verklaring bestreed zijn familie dat. Pelé zou volgens hen in het ziekenhuis zijn voor een behandeling die het gevolg was van een eerdere coronabesmetting.

'Hopelijk voelt Pelé zich beter door ons spandoek'

Hoe dan ook, na de zege op Zuid-Korea droegen de Braziliaanse spelers een groot spandoek met de naam van Pelé erop. "Ik vind het moeilijk om te praten over Pelé en wat hij moet doormaken. We hopen dat hij snel weer beter kan worden", zei Neymar.

Reuters
Neymar met het spandoek voor Pelé

Kort voor de achtste finale twitterde Pelé dat hij vanuit het ziekenhuis naar de wedstrijd zou kijken. "Hopelijk voelt hij zich iets beter nadat hij ons spandoek en onze overwinning heeft gezien."

Brazilië speelt vrijdag in de kwartfinale tegen Kroatië. Bij een nieuwe zege wacht in de halve finale Oranje of aartsvijand Argentinië. "Ik weet zeker dat we de finale halen", sprak Neymar vol vertrouwen. "Zo wil ik alle Brazilianen bedanken die mij de afgelopen dagen gesteund hebben."

Bekijk hieronder de samenvatting Brazilië-Zuid-Korea:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl