AFP
NOS Wielrennen

Van der Poel na val kansloos in Boom; Van Alphen wint Superprestige bij de vrouwen

Thomas Pidcock heeft de Superprestige-wedstrijd bij de mannen gewonnen in Boom. Mathieu van der Poel ging al snel onderuit en kon niet meedoen om de prijzen. Bij de vrouwen ging de zege naar de Nederlandse Aniek van Alphen.

Het leek bij de mannen in Boom al snel op een gevecht uit te draaien tussen Pidcock en Van der Poel, maar de Nederlander raakte ver achterop na een valpartij.

Van der Poel was op de derde rij gestart en had een minuut of vier nodig om naar de voorin gestarte Britse wereldkampioen toe te rijden. Ze reden samen weg bij de rest, maar in een bocht gleed Van der Poel weg op een kasseienstrook en hij kwam hard ten val.

AFP
Thomas Pidcock onderweg naar de zege in Boom

Pidcock viel ook, maar waar Van der Poel een tijdje beduusd op het wegdek bleef zitten, zat de Brit snel op de fiets. Hij kwam uiteindelijk solo over de finish, voor Lars van der Haar die voor de derde keer in vier races tweede werd. De Nederlander is nu gedeeld koploper, met de Belg Laurens Sweeck.

Van der Poel zondag van start in Antwerpen

Van der Poel reed de wedstrijd ondanks een pijnlijke schouder en knie wel uit en eindigde als dertiende. Liefhebbers van het veldrijden maakten zich al een beetje zorgen voor zondag: dan zouden in de wereldbekerwedstrijd in Antwerpen voor het eerst dit seizoen de grote drie in actie komen: de teruggekeerde Wout van Aert, Van der Poel en Pidcock.

Na afloop had Van der Poel echter goed nieuws. "Jawel, jawel", was zijn antwoord op de vraag of hij zondag van start zou gaan. "Ik heb me redelijk bezeerd aan mijn schouder en knie. Vooral in het begin had ik daar last van. Maar na een valpartij kun je beter doorrijden, om te voorkomen dat het stijf wordt. En ik wilde zo nog een beetje crossritme opdoen."

Primeur Van Alphen

Bij de vrouwen was er een primeur voor Aniek van Alphen. De 23-jarige Brabantse boekte in de vierde Superprestige-wedstrijd van het seizoen haar eerste zege. Van Alphen klopte in de sprint Denise Betsema, die Ceylin Alvarado in de Superprestige-stand verdrong van de eerste plaats.

AFP
Aniek van Alphen gaat juichend over de finish in Boom

In de eerste ronde verrasten Betsema, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden en de Hongaarse Kata Blanka Vas de anderen met een aanval. Betsema was de sterkste vooraan, maar reed in de vierde ronde lek.

Van Alphen nam na een knappe opmars de leiding over, maar een ronde later sloot Betsema weer aan. Beide rensters probeerden de ander te lossen, maar dat was tevergeefs. Van Alphen kwam als eerste door de laatste bocht, hield stand en boekte haar grootste zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl