Teleurstelling bij Vertonghen en Toby Alderweireld
NOS Voetbal

Vertonghen na WK-eliminatie België: 'Dit doet pijn, zeker na wedstrijd als deze'

"Het doet pijn, zeker na een wedstrijd zoals deze. Dan heb je toch het gevoel dat je het niet verdient om uitgeschakeld te worden, maar hier hebben we het niet laten liggen."

Jan Vertonghen was duidelijk na de eliminatie van België op het WK. Onze zuiderburen speelden tegen Kroatië weliswaar een acceptabel duel, maar de 0-0 bleek onvoldoende om de achtste finales te bereiken.

De eerdere 2-0 nederlaag tegen Marokko in groep F was achteraf de boosdoener, en dat leidde tot een hoop onrust. "Er was chaos, maar eigenlijk meer buiten de spelersgroep dan erbinnen", vindt Vertonghen. "Ik heb het wel erger meegemaakt."

De 35-jarige Vertonghen is een van de spelers die vermoedelijk afzwaait. Daarmee komt een einde aan de zogeheten 'Gouden Generatie', zo denkt ook oud-international van België en trainer Bob Peeters.

"Het is toch wel pijnlijk. Je moet hier conclusies aan verbinden." Het contract van bondscoach Roberto Martínez wordt in ieder geval niet verlengd, want hij is al opgestapt.

Beste wedstrijd van WK

Peeters vond wel dat België zich alleraardigst presenteerde tegen de Kroaten. "We spelen onze beste wedstrijd van het WK, creëren meer kansen dan in de vorige twee wedstrijden bij elkaar, dus het is zonde dat we niet doorgaan. Maar het is onze eigen schuld."

De oud-speler van Roda JC en Vitesse zag Romelu Lukaku de mooiste kansen missen. "Hij had ook wel pech. Maar hij heeft een aantal momenten gehad dat hij kan en móét scoren."

Bondscoach Martínez liet zich op de persconferentie, waar hij zijn afscheid aankondigde, ook uit over de Belgische exit. "Natuurlijk is uitschakeling in de groepsfase niet genoeg voor België. We wilden doorstoten, maar dat wil elk land. Dit is het beste toernooi ter wereld."

"Op het WK in Rusland wonnen we onze drie groepswedstrijden, op het EK ook. Maar toen werden we toch ook uitgeschakeld. Voor mij is het gevoel hetzelfde. Deze manier van verliezen kan ik accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl