Standbeeld Boekelo mag geveild
NOS Nieuws

Standbeeld bij hotel in Boekelo kan worden geveild na uitspraak rechter

Een hoteleigenaar in Boekelo mag een standbeeld dat naast zijn hotel stond laten veilen in Parijs. Dat heeft de rechter bepaald.

Het standbeeld Le Grand Couple van de Franse beeldhouwer Henri Étienne-Martin werd in 1968 in Boekelo onthuld. Het was een geschenk van de Koninklijke Nederlandsche Zoutindustrie aan de dorpsgemeenschap.

De gemeente Enschede spande een kort geding aan om de veiling te voorkomen. De gemeente ziet zichzelf als rechtmatige eigenaar omdat het kunstwerk een cadeau was aan Boekelo, dat valt onder Enschede. De hoteleigenaar ziet dat anders: hij kocht het beeld in 2004 tegelijk met het hotel en de omliggende grond. Daarmee beschouwt hij zichzelf als de rechtmatige eigenaar.

De rechtbank stelde de hoteleigenaar in het gelijk. Volgens de rechter heeft hij "voldoende aannemelijk kunnen maken dat hij eigenaar is van het beeldhouwwerk", meldt RTV Oost.

De waarde van het beeld werd ontdekt door een bewoner van een appartement in het hotel. Die kwam er bij toeval achter dat een identiek exemplaar tijdens een veiling bij Christie's in Parijs 150.000 euro had opgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl