Charles Michel en Xi Jinping
NOS Nieuws

Xi en Michel bespreken oorlog en handel op eerste ontmoeting sinds corona

Voor het eerst sinds de coronapandemie is er op het hoogste niveau fysiek overleg geweest tussen Europa en China. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, sprak in Peking met de Chinese president Xi.

Voor Europa stond de ontmoeting voor een belangrijk deel in het teken van de oorlog in Oekraïne. Michel drong er bij Xi op aan dat China als een van de permanente leden van de VN- Veiligheidsraad, druk zet op Rusland om de oorlog in Oekraïne te stoppen. Tot nog toe heeft China de Russische invasie niet veroordeeld.

Xi zegt tegen Chinese staatsmedia dat hij heeft aangedrongen op onderhandelingen over een oplossing van het conflict in Oekraïne. "Onder de huidige omstandigheden moeten we escalatie en uitbreiding van de crisis voorkomen en werken aan vrede."

Xi en Michel zijn het erover eens dat dreigen met nucleaire wapens onverantwoordelijk en zeer gevaarlijk is.

Handel

Een ander gespreksonderwerp was de handel. Xi benadrukte dat China blijft openstaan voor Europese bedrijven en hoopt dat dat andersom ook zo is: "We hopen dat de EU inmenging kan vermijden om zo een eerlijke, zakelijke omgeving voor Chinese bedrijven te creëren", zei Xi. Hij verduidelijkte niet op welke inmenging hij doelde. Xi benadrukte dat China en de EU samen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en stabiliteit van industriële toeleveringsketens.

Ook is er zeer waarschijnlijk gepraat over de recente coronaprotesten in China. Dat benoemt de Europese Commissie niet direct in een verklaring, maar het lijkt wel af te leiden uit de formulering dat Michel en Xi het hadden over "gedeelde ervaringen op het gebied van genomen maatregelen en de reactie daarop vanuit de samenleving."

Europa heeft een belang bij een lossere corona-aanpak in China. De vele lockdowns leiden ertoe dat er minder handel is met Europa.

Mensenrechten

Wat de mensenrechten betreft stelt Xi dat China en Europa zich niet moeten bemoeien met elkaars "interne aangelegenheden". De Chinese president is bereid om de dialoog over mensenrechten te hervatten, maar wel "op basis van gelijkheid en respect."

De Europese Commissie stelt dat die dialoog de kans geeft om het over de situatie van minderheden in China te hebben. Waarschijnlijk gaat het dan vooral over de situatie van de Oeigoeren. Een maand geleden riepen vijftig, vooral westerse, landen China nog op een eind te maken aan de schendingen van de mensenrechten van Oeigoeren.

Naar schatting zitten een miljoen Oeigoeren vast in detentiekampen. De VN concludeerde eerder dit jaar dat mensen daar worden gemarteld, seksueel misbruikt en dat ze afstand moeten doen van hun taal en religie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl