Alta Apantenco en Melissa Highsmith
NOS NieuwsAangepast

Door oppas gekidnapte vrouw na 51 jaar herenigd met familie

Een Amerikaanse vrouw die in 1971 werd ontvoerd door haar oppas, is na ruim vijftig jaar herenigd met haar familie. Dat gebeurde in Fort Worth, een stad in Texas. Volgens Amerikaanse media was het een hereniging "vol van tranen en met knuffels".

Melissa Highsmith was 22 maanden oud toen ze werd meegenomen door haar oppas. De ouders van Melissa scheidden in de zomer van 1971, waarna Melissa met haar moeder naar Fort Worth verhuisde. Ze woonden daar met een huisgenoot en de moeder werkte als serveerster in een restaurant. Ze zocht een oppas voor haar dochter en plaatste een advertentie in de krant.

Een vrouw reageerde daarop en zou langskomen in het restaurant om kennis te maken met Melissa's moeder, maar ze kwam niet opdagen. Later belde ze naar de moeder dat ze de baan toch heel graag wilde, een grote tuin had en ook op andere kinderen paste. Melissa's moeder nam haar aan zonder haar te ontmoeten. Terwijl zij aan het werk was, haalde de oppas Melissa op bij de huisgenoot in Fort Worth.

Die 'oppas' nam Melissa mee naar huis en voedde haar op als Melanie Brown, in Fort Worth. Melissa wist al die tijd niet dat ze ontvoerd was. De relatie tussen de twee was niet goed: "Ik voelde me niet geliefd als kind", vertelde Melissa aan de Amerikaanse media. "Toen ik 15 jaar was, ben ik weggelopen. Ik leefde op straat."

DNA

Tientallen jaren leefde Melissa als Melanie. Al die tijd bleef haar echte familie op zoek. Ze werkten samen met de politie, deden eigen onderzoek en huurden detectives in. Ze gaven nog elk jaar een feest op Melissa's verjaardag in november. Zo ook afgelopen jaar, en die verjaardag kreeg een gouden randje: dna-onderzoek bracht de familie een stap dichter bij elkaar.

De biologische vader had zijn dna opgestuurd naar 23andMe, een Amerikaanse dna-onderzoekswebsite. Op Melissa's verjaardag werd een match gevonden met het dna van haar vader en drie anderen: de kinderen van Melissa/Melanie en haar man.

De familie schakelde de hulp in van een genealoog om de dna-resultaten te duiden en om de vermiste Melissa op te sporen. Dit weekend zagen ze elkaar weer voor de eerste keer na meer dan vijftig jaar.

"Ik kan mijn gevoelens niet beschrijven", zei de moeder van Melissa tegen Amerikaanse media. "Ik ben zó blij om mijn dochter te zien. Want ik dacht dat ik haar nooit meer zou zien. Het is een wonder." Melissa zelf zegt dat ze zichzelf "iedere keer moet knijpen om er zeker van te zijn dat ik wakker ben".

De politie van Fort Worth is "enorm blij" dat de vermissingszaak is opgelost. Er wordt nog een officiële dna-test gedaan om de identiteit van de vrouw te bevestigen. Intussen gaat het onderzoek naar de ontvoering door, al is er nog geen spoor van de ontvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl