In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Flessenpost uit 1891 gevonden bij renovatie station Leeuwarden

Bij renovatiewerkzaamheden aan het stationsgebouw in Leeuwarden is flessenpost gevonden. De fles, met daarin vier briefjes, dateert volgens kenners uit 1891.

Op de briefjes staat niet veel meer dan de namen van vier mannen: Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema. Ook hun beroep wordt vermeld: drie van hen waren postbezorger, een conducteur. Verdere informatie ontbreekt.

De fles zat gewikkeld in papier ingemetseld tussen de balken van de perronkappen, gebouwd in 1891.

Flessenpost gevonden met briefje uit 1891

Volgens de archeoloog van ProRail, Jerry Huisman, heeft de naam van Arnoldus ten Hulscher definitief antwoord gegeven op de vraag wanneer de post in de fles is gestopt. "Hij werkte als rijksbrievenbesteller in Leeuwarden", zegt Huisman bij Omrop Fryslân.

"Op dat briefje staat 25 november 1891. De handtekening van Arnoldus op het briefje is dezelfde als zijn handtekening op een trouwakte van 18 mei 1881. Er is dus geen twijfel over mogelijk dat dit inderdaad flessenpost is van 25 november 1891."

Ook de fles werd zorgvuldig door de archeoloog bekeken en komt uit die tijd. "Die is in de periode tussen 1825 en 1900 gemaakt."

'Doelbewuste actie'

Huisman is geïntrigeerd door de briefjes en hun verhaal. "Ze zijn in een fles gestopt, afgesloten en ingemetseld. We weten alleen nog niet waarom ze dat hebben gedaan. Als de fles niet op zo'n obscure plek gevonden was, zou je kunnen denken dat iemand gewoon een lege fles bij zich had en hem ergens had weggegooid, maar dat is hier dus niet het geval."

Het moet een doelbewuste actie zijn geweest, denkt Huisman. "Maar wat was de reden dat deze fles daar is achtergelaten? Waarom deze vier mannen? Het is een soort historisch Cluedo. Ik vind het mooi om te zien dat we ruim 130 jaar later nog eens terugdenken aan Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema. Zou dat ook hun bedoeling zijn geweest?"

Advertentie via Ster.nl