Louis van Gaal
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 29/11: Oranje speelt tegen Qatar • CBS komt met emancipatiemonitor

Goedemorgen! Het Nederlands elftal speelt vanmiddag de laatste groepswedstrijd tegen gastland Qatar.

Eerst het weer: vanochtend is het bewolkt en regionaal komt nevel of mist voor. In de middag breekt in het westen soms de zon door. Het wordt 8 of 9 graden. De komende dagen blijft het bewolkt, maar meestal droog. Het wordt geleidelijk kouder en de naar het oosten draaiende wind neemt iets in kracht toe.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Nederlands elftal speelt de laatste groepswedstrijd van het WK tegen gastland Qatar. Oranje heeft genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de knock-outfase. De wedstrijd begint om 16.00 uur, tegelijk met de andere wedstrijd in groep A tussen Senegal en Ecuador. Minister Conny Helder van Sport zit op de tribune in Al Khor.
  • De emancipatie van vrouwen wordt elke twee jaar onderzocht door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS brengt vandaag de emancipatiemonitor naar buiten en geeft antwoord op de vraag hoe financieel onafhankelijk mannen en vrouwen zijn in verschillende levensfasen.

Wat heb je gemist?

De Qatar-reis van minister Helder voor Sport heeft geleid tot ergernis in de Tweede Kamer. Helder debatteerde gisteravond met Kamerleden over de sportbegroting toen ze rond 23.30 uur zei dat ze binnen een paar minuten weg moest om het vliegtuig naar Qatar te halen. Helder zit daar later vandaag op de tribune bij de WK-wedstrijd Nederland-Qatar en eerder op de dag heeft ze meerdere werkafspraken in het land. Het debat was gepland tot 23.00 uur, maar liep uit. Toen Helder haar agendaproblemen kenbaar maakte, moest de Kamer nog beginnen aan de tweede termijn (waarin kan worden gereageerd op antwoorden van de minister).

Ander nieuws uit de nacht:

  • Dichte mist in grote delen van Nederland, zware spits verwacht: Weggebruikers in grote delen van het land moeten vanochtend rekening houden met dichte mist. Het zicht is op veel plaatsen minder dan 200 meter. In de vroege ochtend was het zicht vooral in Noord- en Zuid-Holland beperkt, met soms maar 90 meter. Het KNMI heeft code geel afgegeven. Alleen voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg geldt geen waarschuwing.
  • Grote hinder door driedaagse spoorstaking in België: In België is gisteravond een landelijke spoorstaking begonnen. Drie grote spoorbonden hebben opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen omdat ze vinden dat er te weinig wordt geïnvesteerd in vervoerder NMBS en spoorbeheerder Infrabel. Morgen en overmorgen staakt machinistenbond ASTB uit protest tegen de hoge werkdruk.
  • 200 vissers gered van afgebroken ijsplaat in Minnesota: In de Amerikaanse staat Minnesota hebben hulpdiensten zo'n 200 ijsvissers van een ijsplaat gehaald. Die waren gisterochtend het deels bevroren Upper Red Lake opgegaan. Het ijs waarop ze stonden, brak los van het ijs langs de oever; na verloop van tijd lag tussen de platen meer dan twintig meter open water. Niemand raakte gewond.

En dan nog even dit:

De Nederlandse popgroep Ch!pz heeft onlangs TikTok aangemaakt, wat tot nieuw succes leidt. Miljoenen keren werden de eerste TikToks bekeken én nagedaan. De band Ch!pz had in 2005 een hit met het nummer 1001 Arabian Nights en gaat nu met dat nummer viral. Fans van jaren geleden zijn er blij mee dat de band terug is, en er is een heel nieuwe doelgroep die de band heeft ontdekt.

Overal klinkt weer 1001 Arabian Nights van Ch!pz, en dat komt door TikTok

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl