NOS Nieuws

Politie zag rellen na WK-wedstrijd Marokko niet aankomen, overleg over komend duel

De Amsterdamse en Rotterdamse politie hadden van tevoren geen informatie dat er in hun steden ongeregeldheden zouden ontstaan na de wedstrijd van Marokko tegen België (2-0 winst) tijdens het WK in Qatar, melden zij aan de NOS.

Na het laatste fluitsignaal gingen in meerdere steden supporters van het Marokkaanse elftal de straat op om de winst te vieren. Daarbij braken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ongeregeldheden uit. Ook in Brussel liep het uit de hand.

De gemeentelijke driehoek (een overleg tussen politie, justitie en de burgemeester) in Rotterdam en Amsterdam kunnen op dit moment nog niet zeggen of zij aanstaande donderdag bij de komende wedstrijd van Marokko tegen Canada maatregelen treffen. De driehoeken van Amsterdam en Rotterdam komen later deze week bij elkaar om hierover te praten.

ME in Amsterdam pas laat ingezet

In Amsterdam veroorzaakte een menigte gisteren overlast op het Mercatorplein. Er werden meerdere vernielingen aangericht, een auto werd in brand gestoken en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De rellen ontstonden rond 17.30 uur. Pas even na 19.30 uur werd de ME ingezet.

Dat de ME pas laat in actie kwam, heeft volgens de politie Amsterdam "te maken met het feit dat we altijd proberen deëscalerend op te treden en rekening moeten houden met een opkomsttijd. De ME is een zwaar middel en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan als driehoek." Een persoon werd aangehouden en de politie sluit andere aanhoudingen niet uit.

Niet alleen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag trad de politie op. Ook in Brussel kwam de politie na de wedstrijd in actie.

In Rotterdam kwam een groep van ongeveer 500 supporters bij elkaar in het centrum. Ook daar werd zwaar vuurwerk afgestoken en er werd met glas naar agenten gegooid. Daarbij raakten twee agenten gewond. Een kreeg iets op zijn hoofd en de ander liep gehoorschade op. De ME moest ingrijpen om de rust te herstellen en vier mensen werden gearresteerd. Zij zijn inmiddels alle vier weer op vrije voeten in afwachting van de uitspraak van de rechter.

Ook de politie Rotterdam zegt van tevoren geen informatie te hebben gehad dat het uit de hand zou lopen. "Anders hadden we van tevoren wel opgeschaald", meldt een woordvoerder aan de NOS.

Den Haag verwacht geen problemen bij komend duel

De gemeente Den Haag verwacht voor de komende wedstrijd van Marokko niet dat er problemen zullen ontstaan in de stad. "We zien in het speelschema geen aanleiding om te veronderstellen dat het opnieuw onrustig wordt", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen ANP. Ook zegt ze dat de stad "goed is voorbereid".

Aanvankelijk was er in Den Haag gisteren sprake van een feestelijke sfeer, maar die sloeg om toen volgens de politie "kleine groepjes raddraaiers" met zwaar vuurwerk gooiden, auto's met eieren bekogelden en deuren van passerende auto's opentrokken. Ook in de hofstad werd de ME uiteindelijk ingezet.

Een persoon werd aangehouden omdat die een politieagent van zijn fiets probeerde te trekken. De politie Den Haag benadrukt in een reactie aan de NOS dat de ongeregeldheden slechts kort duurden en dat er geen sprake was van grootschalige vechtpartijen.

Marokko speelt donderdag om 16.00 uur tegen Canada de laatste poulewedstrijd. Bij winst is het land sowieso door naar de achtste finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl