Wereldwijd betuigen mensen steun aan de Iraanse demonstranten, zoals hier in het Chileense Santiago
NOS Nieuws

Iran weigert mee te werken aan onderzoek VN-Mensenrechtenraad

Iran werkt niet mee aan het onderzoek dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat doen naar mensenrechtenschendingen bij de protesten in het land. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de onderzoekscommissie, een initiatief van Duitsland en IJsland, politiek gemotiveerd. Om die reden heeft Teheran ook de Duitse ambassadeur in Iran ontboden.

Donderdag stemde de meerderheid van de VN-Mensenrechtenraad voor het onderzoek. Zes van de 47 lidstaten in het VN-orgaan stemden tegen, waaronder China, Venezuela en Pakistan. Onder meer Qatar, Brazilië en Indonesië onthielden zich van stemming.

Anti-regeringsprotesten

In Iran zijn al weken grootschalige protesten, die door ordetroepen de kop in worden gedrukt. De demonstraties begonnen in september naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw. Volgens de moraalpolitie droeg zij haar hoofddoek niet goed. Getuigen zeggen dat ze overleed nadat ze was mishandeld door de autoriteiten.

De betogingen mondden al snel uit in anti-regeringsprotesten. Iraanse betogers willen dat er een einde komt aan het streng-islamitische bewind in het land.

Het Iraanse regime grijpt hard in. Mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHRNGO) meldde vorige week dat bij de optredens van de ordetroepen zeker 416 mensen zijn gedood, onder wie 51 kinderen.

Doodstraf

Duizenden demonstranten zijn opgepakt. Twee weken geleden kreeg een van hen voor het eerst sinds het begin van de protesten de doodstraf opgelegd. Volgens Amnesty International zijn sindsdien nog vier anderen ter dood veroordeeld en hangt 21 anderen de doodstraf boven het hoofd.

De mensenrechtenorganisatie vreest dat veel andere opgepakte betogers ook de doodstraf opgelegd zullen krijgen. Veel van hen worden schuldig bevonden aan zaken waar onder het streng-islamitische Iraanse regime de doodstraf op staat, zoals "het voeren van een oorlog tegen God".

Vrees voor leven rapper

Onder hen is de in Iran populaire rapper Toomaj Salehi, die zich in zijn nummers kritisch uitlaat over het Iraanse regime. Hij werd eind oktober gearresteerd, kort nadat hij in een interview met een Canadese nieuwszender kritiek had geuit op het regime en de censuur in Iran.

Volgens Salehi's familie is het leven van de rapper in gevaar. Gisteren oordeelde de rechtbank achter gesloten deuren onder meer dat hij een "vijand van God" is. Volgens de Iraanse sharia, de islamitische wetgeving, staat daarop de doodstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl