Zonsverduistering om middernacht

Aangepast op

Inwoners van de landen rond de Noordpool hebben vannacht een uniek hemels schouwspel kunnen zien: een middernachtelijke zonsverduistering. Omdat de zon bij de poolcirkel in de zomer 's nachts niet ondergaat, was te zien hoe de maan langzaam tussen de zon en de aarde schoof.

Het fenomeen was te zien van Alaska en IJsland tot diep in China. In de IJslandse hoofdstad Reykjavik was voordat de zon onderging nog net te zien hoe de maan er een hap uitnam. In China kwam de zon gedeeltelijk verduisterd op. Het schouwspel was het beste te zien in Noorwegen en Siberiƫ.

Donker

Op het hoogtepunt was de zon voor ruim de helft bedekt. Op dat moment zweefde de roodgele sikkel van de zon vlak boven de noordelijke horizon, alsof hij onder zou gaan. Ooggetuigen meldden dat het toen aanzienlijk donkerder werd.

De Nederlander Bart Braafhart, die al meer dan tien jaar in Finland woont, zegt dat de zonsverduistering bij zijn woonplaats Salla ongeveer een uur duurde. In het uiterste noorden van Finland en Noorwegen zou de gebeurtenis zelfs anderhalf uur te zien zijn geweest.

2084

Een verduistering van de middernachtszon komt niet vaak voor. De laatste was in 2000 en voor de eerstvolgende grote verduistering moeten de Noord-Europeanen nog wachten tot 2084.