ANP
NOS NieuwsAangepast

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar DWDD

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan het onderzoek naar de werkomstandigheden bij het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Dat laat zijn woordvoerder weten.

De NPO maakte afgelopen week bekend dat een externe partij daar onafhankelijk onderzoek naar gaat doen. DWDD werd in 2020 voor het laatst uitgezonden. Ook komt er een actieplan waarin de NPO en de verschillende omroepen samen bepalen wat nodig is om een veilige werkomgeving te creëren.

Oud-presentator Van Nieuwkerk raakte vorige week in opspraak na een publicatie in de Volkskrant. Hierin kwam naar voren dat Van Nieuwkerk en een aantal eindredacteuren zich bij het tv-programma jarenlang schuldig hadden gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en dat de leiding van de omroep niet ingreep ondanks meldingen daarover. Van Nieuwkerk verbrak deze week zijn banden met BNNVARA. De omroep heeft alle oud-medewerkers van DWDD hulp aangeboden.

NPO toch op afstand bij onderzoek

De NPO maakt maandag meer bekend over het onderzoek. Een woordvoerder zegt vandaag dat de NPO toch niet de directe opdrachtgever zal zijn, zoals woensdag nog werd gezegd. Een nog te vormen commissie gaat de onderzoeksopdracht opstellen. Details wilde de woordvoerder niet geven.

Op de positie van de NPO als opdrachtgever was kritiek van toezichthouder Commissariaat van de Media, omdat de onafhankelijkheid van het onderzoek daardoor in twijfel kon worden getrokken. Dit heeft te maken met de rol van NPO-directeur Frans Klein. Hij was in het verleden als mediadirecteur van BNNVARA betrokken bij DWDD. Klein heeft in afwachting van het onderzoek tijdelijk zijn taken neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl