Persbureau Meter
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

12 jaar cel en tbs voor wurgen vrouw en verstoppen lijk in dakkoffer

Een 53-jarige man uit Assen is veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs voor doodslag op zijn ex-partner en het verbergen van haar lichaam. Het Openbaar Ministerie had 17 jaar cel geëist maar de straf valt lager uit omdat de rechtbank naast een celstraf ook tbs heeft opgelegd.

Jan-Willem H. wurgde zijn vrouw in maart 2020 en verstopte haar lichaam twee jaar lang in een dakkoffer in een garagebox. Hij dumpte de koffer in februari van dit jaar in het Oranjekanaal bij Orvelte in Drenthe, waar die door buurtbewoners werd gevonden.

De verdachte werd vier dagen na de vondst aangehouden en bekende vrijwel meteen dat hij de vrouw in 2020 om het leven had gebracht.

'Totaal onverschillig gehandeld'

De rechter vindt dat de man "op volstrekt respectloze wijze" met het lichaam van het slachtoffer is omgegaan. Verder neemt de rechter het de man kwalijk dat hij zijn kinderen hun moeder heeft ontnomen en haar nabestaanden groot leed heeft aangedaan.

Daarbij sluisde hij haar spaargeld weg, het geld dat de nabestaanden toebehoorde, zei de rechter. De man is daarom ook veroordeeld voor diefstal.

In eerste instantie werd de vrouw als vermist opgegeven. Toen is H. ook door de politie verhoord en loog hij dat hij haar nog wel eens ontmoette. De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij twee jaar lang geen opening van zaken heeft gegeven. "Hij heeft bij de gewelddadige dood van het slachtoffer en daarna zonder scrupules en totaal onverschillig gehandeld."

Toch tbs

Justitie had geen tbs geëist, omdat de verdachte niet mee wilde werken aan een psychiatrisch onderzoek. Volgens RTV Drenthe vindt H. zelf dat hem niks mankeert. De rechtbank ziet echter genoeg reden voor het opleggen van tbs en stelt vast dat H. kampt met een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De rechtbank acht de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank baseert zich hierbij op het strafdossier, een eerder rapport van een psycholoog en een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), ook al lag hierin geen advies besloten vanwege de weigering van H. om mee te werken.

Volgens deskundigen zijn er aanwijzingen dat H. een persoonlijkheidsstoornis heeft met narcistische, borderline en antisociale trekken. Onderzoekers bij het PBC vermoeden dat H. een stoornis heeft die hij zelf niet kan hanteren. Ook blijkt uit zijn strafblad dat hij in het verleden vaker is veroordeeld, onder meer voor huiselijk geweld. Hulpverlening op vrijwillige basis heeft bij H. tot nu toe niet gewerkt. Daarbij is volgens de rechtbank de kans op herhaling groot.

Advertentie via Ster.nl