AT5
NOS Nieuws

Acht jaar cel en tbs geëist tegen 17-jarige voor huurmoord

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar met tbs geëist tegen een 17-jarige verdachte voor het plegen van een huurmoord. Tegen een 21-jarige medeverdachte eiste de officier een celstraf van 20 jaar.

Dat zijn aanmerkelijk hogere strafeisen dan gebruikelijk voor 16- tot 23-jarigen. Het OM hoopt met deze "forse eisen" te voorkomen dat meer jongeren zich beschikbaar stellen voor het uitvoeren van liquidaties.

De nu 17-jarige zou in december vorig jaar in Amstelveen op klaarlichte dag de 56-jarige Itzhak Meiri hebben doodgeschoten. Vermoedelijk was dat een liquidatie in het criminele circuit. Meiri was een zakenman met een crimineel verleden. Volgens het OM loste de verdachte bij deze "liquidatie op bestelling" minstens zeven schoten. Dat werd door meerdere kinderen gezien.

Bewijzen

De twee verdachten konden snel worden opgepakt. De politie kwam hen op het spoor door de vondst van een peilbaken onder de auto van het slachtoffer. Dat had een link met een telefoon van de 21-jarige. Op het peilbaken zat ook dna van beide verdachten.

Op de telefoon werden ook beelden gevonden van een paar dagen voor de moord waarop te zien is dat beide verdachten aan het 'proefschieten' zijn.

In de woning van de 21-jarige lag meer bewijsmateriaal: kleding die lijkt op kleding waarin de schutter op camerabeelden werd vastgelegd. Op de kleding vond de politie behalve dna-sporen van de minderjarige ook schotresten.

Op de telefoon van de minderjarige stonden foto's van enkele dagen ná de liquidatie. Daarop is te zien is dat hij een grote hoeveelheid contant geld in zijn bezit heeft. Ook vond de politie daar een audiobestand met een drillrapnummer waarin de voornaam van het slachtoffer wordt genoemd en de minderjarige zichzelf een well known killer noemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl