De brand is vermoedelijk aangestoken
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Boerderij voor asielzoekers in brand gestoken

In een kampeerboerderij in Someren waar vanaf maandag 450 asielzoekers zouden worden opgevangen, heeft vannacht brand gewoed. Politie, brandweer en de gemeente melden dat de brand is aangestoken.

De brandweer kwam volgens Omroep Brabant met drie blusvoertuigen en een hoogwerker naar de plek van de brand. In het gebouw verbleven op dat moment geen mensen. Er raakte niemand gewond.

De rook sloeg uit het rieten dak van de boerderij:

Brand in boerderij met rieten dak in Someren

Er is veel schade aan de slaapvertrekken op de benedenverdieping, zegt een verslaggever van de omroep.

"Er is brand ontstaan in één ruimte, vooral die ruimte heeft brandschade. De rest van het pand heeft flinke rookschade", zegt een woordvoerder van de brandweer.

De politie doet verder onderzoek en is op zoek naar getuigen.

Reactie burgemeester

Burgemeester Dilia Blok van de gemeente Someren noemt de brand "verschrikkelijk". "Er is sprake van brandstichting en de politie doet op dit moment onderzoek. Het mag duidelijk zijn dat ik dit soort gewelddadige acties afkeur", schrijft ze in een reactie.

Wat de gevolgen voor de crisisnoodopvang volgende week zijn, is volgens de burgemeester nog niet duidelijk.

Twee maanden

De groep die vanaf maandag zou worden opgevangen in de boerderij bestaat uit asielzoekers die sinds juli steeds enkele weken in verschillende sporthallen in Brabant verblijven. Of opvang komende week nog door kan gaan, is niet duidelijk. De gemeente en de Veiligheidsregio hebben nog niet gereageerd op vragen. De groep zou twee maanden in Someren blijven.

De gemeente zegt tegen de omroep dat het gaat om gezinnen en alleenstaanden die een goede kans maken om een verblijfsstatus te krijgen, in leeftijd variërend van 2 tot 60 jaar.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt tegen Omroep Brabant: "We zijn met betrokkenen in overleg om te zoeken naar oplossingen."

Tegenstand in Someren

Tijdens een inloopavond eind oktober bleek dat veel inwoners van de gemeente niet blij waren met de komst van de asielzoekers.

Advertentie via Ster.nl