NOS Nieuws

Duur doorschakelen naar gratis 0800-nummer straks verboden

Bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-telefoonnummers mogen dat vanaf volgende maand niet meer doen. Doorschakeldiensten zijn vanaf 16 december verboden, meldt het ministerie van Economische Zaken. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt dat het aanbieders actief gaat controleren.

Wie bijvoorbeeld op Google zoekt naar een telefoonnummer van een bepaalde instantie of overheidsdienst, komt geregeld terecht op het telefoonnummer van een betaalde doorschakeldienst. En dat terwijl het echte, rechtstreekse telefoonnummer van de dienst gratis is.

Dat gebeurde bijvoorbeeld ook in coronatijd, toen een bedrijf met een betaald telefoonnummer adverteerde en mensen voor 90 cent per minuut doorschakelde naar een gratis telefoonnummer van de GGD. Volgens de ACM hebben veel mensen niet door dat ze bellen via een betaald 0900-, 0906- of 0909-telefoonnummer, en leidt dat tot hoge kosten voor gebruikers.

"Malafide telefonische doorschakel- en informatiediensten duperen goedwillende aanbieders en richten zich meestal op kwetsbare consumenten zoals senioren", zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. "Vaak hebben gebruikers niet eens door dat ze een betaalde dienst gebruiken met hoge tarieven. Om deze misleiding beter aan te pakken, scherp ik de regels aan."

Andere tarieven aan banden

Ook de zogeheten abonnee-informatienummers, die beginnen met 18, moeten zich gaan houden aan strengere regels. Via zo'n dienst kunnen mensen een telefoonnummer opvragen en laten doorverbinden.

Volgens de toezichthouder moeten bellers voordat ze worden doorgeschakeld te horen krijgen dat ze worden doorgeschakeld. En ook moeten ze expliciet toestemming geven voor het doorschakelen. Verder geldt vanaf december 2024 een maximumtarief van tien euro voor de gesprekskosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl