AFP
NOS Nieuws

Emmy-winnaar Kabam! laat zien dat kinderen angsten kunnen overwinnen

"Mijn hak is afgebroken. Maar dat doet er niet toe, we hebben een Emmy!" Regisseur Elisabeth Hesemans weet even niet waar ze het zoeken moet als ze op een gala in New York de International Emmy Award krijgt uitgereikt. De Nederlandse KRO-NCRV-serie Kabam! werd daar bekroond in de categorie Kids: Live Action.

Ook Lilian Sijbesma, die samen met Floor Paul het scenario schreef, kon het een paar uur later nog nauwelijks bevatten, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Je probeert heel stoer te zeggen 'we winnen toch niet, er zijn zoveel goede tegenstanders'. En dan roepen ze dat je het wél bent. Dat is ongelooflijk, echt fantastisch."

Kabam! is een kleuterdramaserie over de alledaagse angsten van kinderen. Dat kan van alles zijn, zegt Sijbesma: "Angst voor de lift, een hond, het donker, angst om te falen. De serie laat zien dat alle kinderen angst hebben en dat ze niet alleen zijn."

De serie heeft tien afleveringen. In elk deel gaat een leerling langs bij meester Mo, gespeeld door Idriss Nabil. Volgens Nabil laat de serie zien dat er oplossingen zijn voor die angsten: "De een is bang voor lezen, maar kan wel weer heel goed voetballen. Dat is heel universeel. Kinderen hebben ook allemaal iets wat ze goed kunnen."

Bekijk hier een trailer van de serie:

Daarnaast speelt de eigen fantasie een grote rol in de serie, zegt Sijbesma: "Je fantasie gaat een beetje met je op de loop als je bang bent. Maar daar kun je ook een positieve draai aan geven. Zo voelt een jongetje dat bang is voor een hond zich ineens een superheld, waardoor hij zijn angst overwint."

Nederlandse traditie

Volgens Sijbesma zijn we in Nederland goed in het maken van kinderprogramma's. "Ik denk dat we een traditie hebben van drama waarin kinderen in hun waarde worden gelaten en serieus worden genomen. Het is niet zo betuttelend en dat zie je ook wel terug in Kabam!."

NPO-genremanager kinderen Robert Fortuijn noemt het een unieke serie: "Er worden bijna nooit op een verhalende manier series over angsten gemaakt. De makers hebben zich heel goed ingeleefd in het perspectief van een kind en dat raakt een snaar bij ze."

Fortuijn noemt het voorbeeld van het kind met liftangst. "Dat hebben ze heel goed vanuit het perspectief van die jongen gefilmd. Het camerastandpunt is dan laag, dat is heel knap."

Kleutertelevisie

Volgens Fortuijn is het niet makkelijk om voor kleuters een tv-programma te maken. "Hun aandacht verslapt steeds, dus je moet het heel simpel houden. Je moet het heel rustig maken en in hun tempo."

Sijbesma wijst daarbij naar de rol van regisseur Hesemans, die volgens haar echt met de kinderen aan de slag is gegaan: "Dan komen die karaktertjes echt tot leven en dat werkt heel goed in de serie."

Diezelfde Hesemans straalde op het podium in New York, maar moest bekennen dat ze zelf ook wel eens bang is: "Een van mijn angsten is dat ik plankenkoorts heb." Haar boodschap aan het publiek: "Gebruik je fantasie, want we hebben allemaal angsten."

Nederlandse kinderserie Kabam! wint Emmy Award

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl