De Europese Commissie eist dat Rusland het verbod op de invoer van groenten uit EU-landen opheft. Vanochtend noemde eurocommissaris Dalli van Volksgezondheid het importverbod al 'buiten proportie'. Hij zei dat hij de Russische regering om opheldering zou vragen.

In de brief die uiteindelijk naar Moskou is gestuurd, wordt onmiddellijke intrekking van het verbod geëist. Dalli benadrukt in de brief dat uit testresultaten van Spanje en Duitsland blijkt dat komkommers niet de bron vormen van de EHEC-besmetting.

Ook schrijft hij dat de besmetting voornamelijk beperkt blijft tot het noorden van Duitsland en dat de Europese Commissie z'n waarschuwing voor Spaanse komkommers heeft ingetrokken.

'Drama compleet'

Het Russische importverbod voor verse groente uit de EU-landen maakt het drama voor de Nederlandse telers compleet. Dat zegt een woordvoerder van de landbouworganisatie LTO.

Rusland is na Duitsland en Groot-Brittannië onze derde belangrijke afzetmarkt. Nederland exporteert vooral paprika's en tomaten en loopt door de boycot miljoenen euro's per week mis.

Volgens de Russen deugen de onderzoeken in de EU naar de EHEC-besmetting niet. Daarom vinden zij alle groente uit de EU verdacht.

LTO zegt dat de maatregel van Rusland nergens op slaat. "We zullen met de Nederlandse en andere Europese overheden gaan proberen om de Russen op andere gedachten te brengen", aldus de landbouworganisatie.

Omgeving Hamburg

Gezondheidsautoriteiten houden er rekening mee dat nooit zal worden ontdekt wat de bron is van de besmetting met de EHEC-bacterie in Duitsland. Het Duitse Robert Koch Instituut zegt nog volledig in het duister te tasten.

Uit de honderden onderzoeken die zijn verricht is niets bijzonders naar voren gekomen. Het is zelfs niet zeker dat de bacterie is verspreid via komkommers.

Deskundigen in Amerika en Groot-Brittannië zeggen dat de puzzel verre van compleet is. Duidelijk is alleen dat de meeste mensen besmet zijn in Noord-Duitsland, in de omgeving van Hamburg.

Inmiddels zijn achttien mensen overleden door een besmetting met EHEC. In Nederland zijn vijf mensen besmet; in Groot-Brittannië zeven. Alle patiënten zijn in de buurt van Hamburg geweest.

STER reclame