Omroep West
NOS Nieuws

Een van de laatste videotheken van Nederland stopt ermee

Een van de laatste videotheken van Nederland - en de enige van de regio-Westland - stopt ermee. Na 25 jaar is de videotheek niet rendabel meer. "Het kan ook niet verder als een soort museum", zegt eigenaar Peter Vermeer tegen Omroep West.

Hij noemt het beëindigen van zijn videotheek "het einde van een tijdperk". Vermeer: "Als ik nu al die films aan het opruimen ben, doet dat me uiteraard wat. Je ziet gewoon twintig jaar geschiedenis door je handen gaan. Het is jammer, maar de tijd is er echt rijp voor", zegt de eigenaar van Filmclub De Lier, de videotheek in het Zuid-Hollandse De Lier.

Eind jaren 90 waren er nog zo'n 1100 videotheken in Nederland, maar daarna nam het aantal rap af. Vorig jaar waren er minder dan tien videotheken over.

Gratis films

In februari wilde Vermeer ondanks de vele streamingdiensten zijn videotheek koste wat kost doorzetten. 'Ik ben toen gratis weekfilms gaan aanbieden, om na corona het loopje naar de winkel weer in gang te zetten. Dat loopje is er even geweest, maar uiteindelijk kwamen er toch te weinig klanten. Dan wordt het een dure aangelegenheid, en het kan ook niet verder als een soort museum."

De dvd's worden nu verkocht voor de huurprijs. Daar blijkt toch nog een markt voor. "Filmliefhebbers die hun collectie compleet willen maken, zijn er nu nog als eerste bij."

Niet alle films gaan de deur uit. "Ik heb natuurlijk zelf een paar favorieten, die heb ik ertussenuit gehaald. Die neem ik mee naar huis."

Beste 250 films blijven

De zaak gaat verder als speelgoedwinkel. Daarnaast houdt hij de top 250 van de website IMDb, een online database met filmbeoordelingen, achter. "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", zegt hij. "Als er mensen zijn die films uit deze top 250 willen zien en hem niet kunnen vinden via een streamingdienst, dan kunnen ze nog bij mij terecht. Dus stiekem stop ik er niet helemaal mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl