NH Nieuws
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Boer kan warm douchen dankzij de melk van zijn koeien

Een boer uit het Noord-Hollandse Hensbroek wekt energie op via de warmte van de melk die zijn 148 koeien produceren. Het warme water gebruikt hij om te douchen, voor de wasmachine en de vaatwasser. "Het is een wonderlijk systeem", zegt veehouder Marco Jaapies tegen NH Nieuws.

De warmtewinning vindt plaats bij de melkrobot waarmee de koeien dagelijks worden gemolken. Via een platenkoeler wordt de warmte van de melk teruggebracht van 37 naar 4 graden. Melk en koud water stromen langs elkaar, waardoor de warmte wordt uitgewisseld.

Op zolder staan een paar enorme vaten waarin het warme water wordt opgeslagen. "Vervolgens haalt de warmtepomp het eruit op het moment dat we het nodig hebben", legt hij uit. Hij heeft een vat voor de centrale verwarming en een voor warm water.

Fijn in deze tijden

Het gebruik van de warmte die tijdens het koelen wordt opgevangen, heeft volgens Jaapies alleen maar voordelen. "Je gebruikt weinig gas en dat is zeker in deze tijden natuurlijk fijn. Daarnaast gaat de melk koel de tank in en hoeft de koelmotor minder hard te draaien. Dat scheelt ook weer energie. En er zijn minder temperatuurschommelingen in de melk en dat leidt weer tot betere kwaliteit van de melk."

Een maand geleden plaatste de boer nog een windturbine op zijn erf voor eigen gebruik. De "boerenmolen" kostte 180.000 euro en levert hem 80.000 kilowattuur energie op.

Advertentie via Ster.nl