ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 19/11: VVD-achterban bespreekt asielwet • Laatste raceweekend Formule 1

Goedemorgen! De achterban van de VVD komt bij elkaar voor het najaarscongres en in Abu Dhabi is de kwalificatie voor de laatste race van het Formule 1-seizoen.

Maar eerst het weer: vanochtend trekt de regen in het zuiden gestaagd naar België. Het wordt een zonnige dag met maxima rond 2 graden in Groningen en 4 graden in Zeeland. In de avond gaat het vrijwel overal vriezen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De achterban van de VVD komt in Rotterdam bij elkaar voor het najaarscongres. Daar gaan ze het hebben over de nieuwe asielwet van de eigen VVD-staatssecretaris. Daar is felle kritiek op binnen de partij. Ook D66 houdt een najaarscongres, toevallig ook in Rotterdam.
  • Bij de intochten van Sinterklaas in Zaandam en Staphorst worden protesten verwacht tegen zwarte piet.
  • En het is het laatste raceweekend van het jaar in de Formule 1. Vanmiddag is in Abu Dhabi de kwalificatie, morgen is de race.

Wat heb je gemist?

Justitie in Amerika heeft een speciaal aanklager aangesteld die toezicht gaat houden op de justitiële onderzoeken naar oud-president Donald Trump. Die onderzoeken richten zich op zijn optreden rond de Capitoolbestorming en hoe Trump omsprong met vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij bewaarde na zijn presidentschap mogelijk staatsgeheimen op zijn landgoed in Florida.

De nieuwe speciaal aanklager is Jack Smith, een ervaren jurist die de afgelopen jaren als aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag werkte. Smith moet ervoor zorgen dat de aanklagers in beide onderzoeken zich "ontegenzeglijk" alleen laten leiden door de feiten en het recht. Hij is partijloos, waardoor hij beter in staat wordt geacht zich te verweren tegen verwijten van partijdigheid.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Correspondent Daisy Mohr wandelde twee dagen voor de start van het WK in Qatar door de hoofdstad Doha. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang: fanzones opbouwen in de hitte, koelkasten vullen met bier en een ritje in de gloednieuwe metro:

Rondje door Doha met WK voor de deur: hitte, beveiliging en bier

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl