AFP
NOS Nieuws

VS vraagt om immuniteit Saudische kroonprins in zaak Khashoggi

De regering-Biden heeft een Amerikaanse rechtbank gevraagd om de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman immuniteit te verlenen. Als de rechtbank hiermee instemt, kan hij niet worden vervolgd in de Verenigde Staten. Hij is daar aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Khashoggi werd op 2 oktober 2018 om het leven gebracht bij een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam is nooit gevonden. De Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat de Saudische kroonprins achter de moord zit, iets wat hij zelf ontkent.

De verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, had in de VS een zaak tegen de kroonprins aangespannen. Maar door zijn recente benoeming tot premier komt die nu in aanmerking voor de immuniteit van buitenlandse regeringsleiders.

'Juridische kwalificatie'

Het verzoek van de Amerikaanse regering om immuniteit te verlenen aan Mohammed bin Salman heeft volgens een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis niets te maken met de aard van de rechtszaak. Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken puur om "een juridische kwalificatie".

Afgelopen juli sprak Biden in Saudi-Arabië met prins Mohammed, onder meer over Khashoggi. Na afloop zei Biden dat hij tegen de kroonprins heeft gezegd dat hij hem persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de moord. De prins ontkende de beschuldiging en zei dat hij de betrokkenen ter verantwoording heeft geroepen, aldus Biden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl