AFP
NOS Nieuws

Gomorra-schrijver Saviano voor rechter na smaadklacht Meloni

In Rome is vandaag een rechtszaak begonnen tegen Roberto Saviano, de schrijver van de bestseller Gomorra. Hij moet voor de rechter verschijnen vanwege een klacht van huidig premier Giorgia Meloni. De schrijver maakte Meloni twee jaar geleden op televisie uit voor "bastard" (klootzak). Zij zat toen nog in de oppositie.

De auteur gaf in december 2020 op televisie een interview waarin hij Meloni en de toenmalige minister Matteo Salvini van Binnenlandse Zaken hekelde. In het optreden uitte Saviano stevige kritiek op de migratieretoriek van de uiterst rechtse politici.

Zij noemen ngo's die migranten op zee helpen bijvoorbeeld al jaren "taxi's op zee". Ook zei Meloni eerder dat schepen die migranten vrijwillig helpen, tot zinken gebracht zouden moeten worden.

Een zichtbaar aangedane Saviano reageerde in het interview op beelden van een migrantenboot, waar een zes maanden oude baby overleed. "Alle onzin die wordt gezegd over migranten", reageerde de schrijver. "Meloni, Salvini, jullie zijn klootzakken". Beide politici deden daarop afzonderlijk aangifte van smaad.

Volgens de Italiaanse wet is 'smaad via de pers' strafbaar en kan dit bestraft worden met een celstraf die kan variëren van zes maanden tot maximaal drie jaar. Waarschijnlijker is het volgens internationale persbureaus dat Saviano een geldboete krijgt, mits hij schuldig wordt bevonden.

De schrijver heeft tot dusver geweigerd zijn excuses aan te bieden. "Waarom zou ik mijn excuses maken? Het is mijn taak om de macht te bekritiseren, alle intellectuelen zouden dat moeten doen."

Felle criticus

Saviano staat bekend als een felle criticus van de rechts-populistische Lega, een partij die deel uitmaakt van de nieuwe regering. Die voert een keihard migratiebeleid.

In februari begint de rechtszaak naar aanleiding van de klacht van Salvini, die inmiddels vicepremier is. Saviano kreeg het al eerder aan de stok met Salvini, bijvoorbeeld nadat hij de bewindsman in 2018 "minister van Mala Vita" had genoemd. Dat is een van de bijnamen van de maffia.

Ook dreigde Salvini al eerder de politiebescherming van de schrijver op te heffen die hij krijgt vanwege doodsbedreigingen van de Napolitaanse maffia, de Camorra.

Op Twitter haalde de schrijver gisteren uit naar de regering:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl