Mensen kunnen anoniem een winterjas uit de boom plukken
NOS NieuwsAangepast

130 gratis winterjassen in no time uit bomen in Zaans park geplukt

In Zaandam zijn in korte tijd meer dan honderd gratis winterjassen 'geplukt' in een park. Inwoonster Sara Kroes zamelde de jassen de afgelopen weken in. Ze hing die in de bomen van het Volkspark en zag hoeveel behoefte er was: na twee dagen waren er nog twee jassen over.

Kroes deed een oproep op sociale media en vroeg collega's, vrienden en familie om jassen te doneren. Ze rekende op een stuk of zestig exemplaren, maar kreeg er tot haar verrassing 130, meldde NH Nieuws. De jassen zouden vier dagen in het park hangen. "Iedereen die een jas nodig had, kon er zo anoniem eentje van de boom plukken", zegt Kroes.

Bitterzoet succes

Dat gebeurde massaal: woensdagochtend werden de jassen opgehangen en vanochtend hingen er nog maar twee. "Het is overweldigend met een bitterzoet laagje", zegt Kroes. Ze vindt het dubbel: "Het is fijn dat zo veel jassen een nieuwe bestemming hebben gekregen. Maar het laat ook de noodzaak zien. Ik ben aangeslagen dat het zo snel is gegaan."

De eerste jas werd opgehaald door een man uit de wijk Poelenburg. Hij vertelde met een knipoog aan Kroes dat hij een gratis jas kreeg én modeadvies van drie vrouwen. Ook kreeg Kroes berichten op sociale media van gezinnen: "Ze vertelden me dat ze niet voor het hele gezin een jas konden kopen en heel blij waren met deze actie. Dat doet me ontzettend goed."

Ik heb er alle vertrouwen in dat de jassen zijn terechtgekomen waar ze echt nodig zijn.

Sara Kroes

Kroes liep de afgelopen dagen meerdere keren per dag door het park om te zorgen dat alle jassen nog netjes hingen. "Op elk moment zag ik wel mensen lopen die een jas uitzochten. Mannen, vrouwen, gezinnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de jassen terecht zijn gekomen waar ze echt nodig zijn."

De kinderen van Kroes liepen ook mee en waren geraakt door de actie, vertelt ze: "Ze zagen een gezin met kinderen jassen plukken van de boom. Daardoor realiseren ze zich nog meer hoe goed wij het hebben en hoe pittig het soms voor anderen kan zijn."

Volgend jaar

Kroes en haar kinderen zijn door het succes van deze actie gemotiveerd om het volgend jaar weer te doen. "De kinderen stelden dat gelijk voor, we gaan het zeker doen. Ik krijg nu al veel hulp aangeboden van alle kanten."

De twee overgebleven jassen hangen nog tot morgenochtend in het park. Als ze niet meer worden opgehaald, gaan ze naar de kledingbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl