NOS NieuwsAangepast

NAVO zeker tot september in Libië

De NAVO-landen gaan met de missie in Libië door tot eind september. Dat heeft NAVO-chef Rasmussen gezegd.

De NAVO is sinds eind maart actief in Libië. Het mandaat voor de acties loopt op 1 juli af en volgens Rasmussen is de verlenging een duidelijk signaal aan kolonel Kadhafi.

Verder kan de Libische bevolking uit het besluit opmaken dat de NAVO en de hele internationale gemeenschap de Libiërs steunen om hun eigen toekomst te bepalen, zei Rasmussen. "We zijn vastbesloten door te gaan met de operatie om de burgers van Libië te beschermen."

De NAVO-troepen bewaken het Libische luchtruim, voeren aanvallen uit op stellingen van aanhangers van Kadhafi die burgers bedreigen en handhaven het wapenembargo op zee.

Voortzetting noodzakelijk

Minister Hillen is blij met de verlenging van de missie, laat hij weten. Vorige week schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer dat de politiek-militaire doelstellingen van de NAVO nog niet zijn gehaald en dat voortzetting van de missie noodzakelijk is om grootschalig geweld door de Libische leider Kadhafi te voorkomen.

Nederland doet in Libië nu mee met zes F16's en 200 militairen. Minister Hillen zei gisteren in de Kamer dat Nederland na 1 september geen geld meer heeft voor nieuwe operaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl