Getty
NOS Wielrennen

Wielrenster Blaak verwacht baby en komt zeker tot medio 2023 niet in actie

Wielrenster Chantal van den Broek-Blaak zal tot medio 2023 zeker niet in actie komen. De wielrenster van SD Worx verwacht in mei 2023 een baby. Dat maakte ze via sociale media bekend.

Dat Van de Broek-Blaak nu in verwachting is, is niet een heel grote verrassing. In 2020 besluit Blaak dat ze wil stoppen met wielrennen, onder meer vanwege een kinderwens. Maar begin 2022 komt ze terug op die beslissing en keert ze terug in het peloton. De reden: haar ploeg SD Worx belooft steun mocht ze zwanger raken. Negen maanden later is het zover.

"Mijn contract loopt gewoon door", zei Van den Broek-Blaak in februari van dit jaar. "Ze staan er volledig achter en hebben er alle vertrouwen in dat als het gebeurt, dat ik weer op niveau kan komen. Dat geeft veel rust en vrijheid."

SD Worx-ploegleider Anna van der Breggen was destijds te spreken over het besluit van het team. "Als topsporter en als vrouw kom je soms in de situatie dat je soms moet kiezen", zegt ze. "Onwijs mooi dat de ploeg op deze manier kan zeggen: je wilt topsporter zijn en je wil misschien ook moeder worden, dat hoeft elkaar niet te bijten."

'Ik wil een signaal afgeven'

"Je hoort het niet zo vaak", zei Blaak destijds over de steun van haar ploeg. "Maar het hoeft helemaal niet iets nieuws te zijn. Op de normale werkvloer gebeurt het ook gewoon." Blaak: "Ik wil wel een signaal afgeven: het hoeft helemaal geen ding te zijn."

Van den Broek-Blaak zal het begin van het nieuwe wielerseizoen in februari 2023 niet meedoen. Op dat moment zit ze twee maanden voor haar uitgerekende datum. Wanneer zij weer op de fiets stapt, is nog niet bekend.

Het komt steeds vaker voor dat actieve topsporters zwanger raken. Dit jaar bevielen onder anderen zeilster Marit Bouwmeester, atlete Nadine Broersen, schoonspringster Inge Jansen en handbalster Lois Abbingh van een kind. Handbalster Tess Wester is momenteel in verwachting.

Bekijk hieronder wat Van den Broek-Blaak in februari 2022 zegt over de hervatting van haar carrière en hoe SD Worx heeft toegezegd haar te steunen bij een eventuele zwangerschap:

Chantal Blaak blijft tóch fietsen en krijgt steun van ploeg in kinderwens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl