WHO: Mobiel bellen misschien tóch kankerverwekkend

time icon Aangepast

31 experts uit 14 verschillende landen hebben in opdracht van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de uitkomsten van verschillende studies die kijken naar de blootstelling van mobiele straling in combinatie met hersenkanker opnieuw tegen het licht gehouden. De conclusie van deze werkgroep van het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC): Mogelijkerwijs zou er tóch een verband kunnen zijn dat erop wijst dat het bellen met een mobiele telefoon de kans op bepaalde vormen van hersenkanker lichtelijk vergroot.

'Mogelijk kankerverwekkend'

Dit is voor het eerst dat de WHO zich zo uitspreekt over de mogelijke gevaren van mobiele telefoons. Eerder was er voor de WHO nog niet voldoende bewijsmateriaal om het verband te leggen, maar na dit recente onderzoek ligt het anders. Het mobieltje, waarvan er wereldwijd zo'n vijf miljard in omloop zijn, is dan ook toegevoegd aan de lijst van mogelijke kankerverwekkende stoffen en staat nu zij aan zij met lood, uitlaatgassen, chloroform en, jawel, koffie. Wel staat vast dat het gaat om een zeer klein risico dat de WHO desalniettemin 'geloofwaardig' acht.

Nog veel onduidelijkheid

Maar, voordat we massaal overgaan op handsfree of sms; er is nog veel onduidelijkheid over de precieze effecten van gsm-straling. De WHO heeft haar nieuwe standpunt zeer behouden geformuleerd en de vraag is dan ook zeer of er reden tot paniek is. Christopher Wild, directeur van het International Agency for Research on Cancer (IARC), benadrukt dat enige voorzichtigheid geboden is. Ook Ed Yong, hoofd van gezondheidsinformatie bij Cancer Research UK, is terughoudend over de nieuwe conclusies van de WHO: "Het leeuwendeel van de onderzoeken hebben geen verband gevonden tussen mobiele telefoons en kanker", zegt Yong. "En als er al een verband bestaat kan dat nooit sterk zijn."

Vorig jaar werd er al een soortgelijk onderzoek gedaan door dertien verschillende landen, en toen concludeerden de experts nog dat er geen verband bestond tussen hersentumoren en gsm-straling. De WHO neemt nu dus een ander standpunt in op basis van de werkgroep IARC die na een week lang studeren en discussiëren tot de conclusie kwam dat bij zeer grote blootstelling aan straling, het verband met hersenkanker niet kan worden uitgesloten. De verdeeldheid onder wetenschappers over het wel of niet schadelijk zijn van deze straling komt doordat het extreem moeilijk is de daadwerkelijke gevolgen ervan te meten omdat hersentumoren zich over het algemeen langzaam ontwikkelen en pas laat worden ontdekt. Stel dat er toch een verband zou zijn, zou dit nog jaren duren voordat dit aangetoond kan worden.

Bellen met afstand?

Ondanks de verdeeldheid onder wetenschappers, kan het volgens de WHO geen kwaad voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe groter de afstand, hoe minder de straling. Als je dus écht zeker wilt zijn, kun je dus altijd nog je telefoon een paar centimeter van je oor houden.

Door: Dorien