In Nederland zijn nu vijf mensen besmet met de EHEC-bacterie. Het RIVM maakte de nieuwe cijfers vanmiddag bekend.

Het gaat om drie vrouwen, een man en een kind. De vier volwassenen zijn allemaal in Noord-Duitsland geweest, het kind is waarschijnlijk door de moeder besmet.

De vijf patiënten liggen in ziekenhuizen verspreid over Nederland. Tenminste een van hen ligt op de afdeling intensive care. Behalve darmklachten hebben de patiënten last van nierfalen, bloedarmoede en neurologische problemen.

Het RIVM meldt verder dat er ook nog enkele mensen in ziekenhuizen worden onderzocht op besmetting.

Onduidelijke cijfers

Er circuleerden vandaag verschillende cijfers over het aantal Nederlandse EHEC-zieken. De Telegraaf meldde vanochtend dat er vermoedelijk negen patiënten met de EHEC-bacterie zijn besmet. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziekenbestrijding van het RIVM, zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat die cijfers niet kloppen.

Gisteren maakte het RIVM bekend dat er drie mensen met nierfalen waren. Bij twee van hen was vastgesteld dat ze besmet waren met de EHEC-bacterie. Bij de derde patiënt was dat nog niet bevestigd.

Het duurt volgens Coutinho even voordat is vastgesteld of iemand de EHEC-bacterie heeft. "De criteria zijn scherp en het bevestigen van de bacterie kost relatief veel tijd. Daarom zijn de aantallen van mensen die in onderzoek zijn relatief groot", aldus Coutinho.

Agressieve bacterie

Vaststaat dat alle Nederlandse zieken in Duitsland zijn geweest. Aanvankelijk kwam uit onderzoek naar voren dat zieke mensen vaker komkommer, sla en tomaat hadden gegeten, maar die uitkomsten konden later niet worden bevestigd. Coutinho noemt het zorgelijk dat de bron van de besmetting nog steeds niet is gevonden.

"Wij zijn afhankelijk van onderzoek dat in Duitsland wordt verricht. Het is essentieel om de bron snel te vinden, want zolang die niet is gevonden gaat de besmetting door." Hij maakt zich daar grote zorgen over. "Het is een heel agressieve bacterie en veel mensen zijn ernstig ziek."

STER reclame