NOS NieuwsAangepast

Ruim 200 klimaatactivisten gearresteerd op Schiphol, alle actievoerders weg

Op het luchthaventerrein op Schiphol-Oost waar privéjets opstijgen en landen, zijn vanmiddag en vanavond ruim 200 activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion gearresteerd. Rond 19.15 uur meldde de marechaussee dat alle actievoerders van het terrein zijn verwijderd.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is het verreweg het hoogste aantal arrestaties ooit op Schiphol. Er werden honderden marechaussees ingezet. De betogers worden overgebracht naar diverse locaties op en rond de luchthaven.

De actievoerders worden geregistreerd en geïdentificeerd. Niet iedereen had een identiteitsbewijs mee. "We nemen het serieus op", zegt de woordvoerder van de marechaussee. Het Openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk wat er met de actievoerders gaat gebeuren.

Rond 13.00 uur drongen klimaatactivisten binnen op het terrein en namen plaats onder privéjets, om zo te voorkomen dat ze konden opstijgen. Enkele actievoerders ketenden zich vast aan toestellen.

De activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion klommen onder meer met ladders over hekken. Anderen braken door de omheining. Volgens een woordvoerder van Greenpeace probeerden meer dan 500 actievoerders de privéjets tegen te houden. Sommigen fietsten over het terrein.

Kat-en-muisspel, de activisten fietsen weg voor de marechaussee:

Klimaatactivisten op Schiphol fietsen weg voor marechaussee

Nadat de marechaussee rond 16.00 uur enkele tientallen activisten had gearresteerd, ging ze over tot een hardhandiger aanpak, waarbij bijvoorbeeld demonstranten van hun fiets werden getrokken. Greenpeace zegt in een statement "geschrokken te zijn van het onnodige geweld". Volgens de actiegroep is één persoon gewond geraakt aan het hoofd bij een arrestatie.

Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waaronder Schiphol valt, liet zich tegenover het ANP kritisch uit over het protest. "Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar."

Medische vlucht

De EBAA, de Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector, is verbolgen over de actie. Volgens de woordvoerder denken mensen bij privéjets vaak aan "de rich and famous die naar Ibiza willen", maar zijn onder andere medische vluchten en repatriëringen een groot onderdeel van hun werkzaamheden.

De woordvoerder stelt dat een medische vlucht vandaag is uitgeweken vanwege de demonstratie. Verdere details worden echter in het kader van privacy niet bekendgemaakt. "Deze actie vinden wij daarom onacceptabel", aldus Román Kok, woordvoerder van de EBAA.

Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland zeggen in een reactie dat er geen inkomende vluchten zijn geblokkeerd. "Volgens de autoriteiten is de Oostbaan de hele dag bereikbaar geweest. We hebben gedurende deze dag nauw contact gehad met de autoriteiten, zodat we ruimte kunnen maken voor noodzakelijke vluchten. Wij betreuren het dat deze vlucht zou zijn omgeleid. Dat was omwille van onze actie niet nodig." Schiphol bevestigt het verhaal van de activisten.

Kok zegt dat de piloot met een patiënt aan boord vanwege de vele mensen op het platform heeft besloten om uit te wijken. "Hij kon anders de veiligheid niet garanderen."

Actievoerders zitten onder privéjets

Vanaf vanochtend protesteerden activisten op en bij Schiphol. De demonstranten begonnen hun acties op Schiphol Plaza, voor een protest dat was aangemeld en goedgekeurd door de gemeente Haarlemmermeer.

Van Schiphol Plaza liepen ze naar het bouwterrein, waar een nieuwe terminal van Schiphol moet komen. Milieuorganisaties en bewonersgroepen rond Schiphol willen dat het aantal vluchten op Schiphol met zeker de helft afneemt.

Verstorende actie

Greenpeace had al bekendgemaakt dat er een "verstorende actie" zou komen. Dat bleek de actie tegen de privéjets te zijn. Privéjets waren doelwit omdat vluchten met die vliegtuigen volgens Greenpeace het meest vervuilend zijn.

De nieuwe directeur van Schiphol, Ruud Sondag, had Greenpeace gisteren opgeroepen de actie "netjes" te houden. Die oproep schoot bij de milieuorganisatie in het verkeerde keelgat, de organisatie noemde het verzoek van Sondag "tenenkrommend".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl