ANP
NOS Nieuws

Vijf mensen aangehouden voor handel in valse coronabewijzen

De politie heeft vijf mensen opgepakt voor de handel in coronabewijzen. Het gaat om vier mannen en een vrouw, tussen de 22 en 37 jaar oud.

Ze worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld, waarmee ze naar schatting van de politie tienduizenden euro's verdienden.

In De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht heeft de politie acht woningen doorzocht.

Tussenhandelaar

De verdachten zijn volgens de politie tussenhandelaren. Via WhatsApp stuurden ze bsn-nummers en geboortedata van mensen die een coronabewijs wilden hebben door naar extern ingehuurde medewerkers van de GGD, werkzaam op Schiphol. Daar werden vervolgens QR-codes aangemaakt die de tussenhandelaren konden verkopen.

Met deze QR-codes konden personen die mogelijk corona hadden, zich niet wilden laten testen of niet gevaccineerd waren toch deelnemen aan evenementen en toegang krijgen tot publieke locaties.

De politie arresteerde eind vorig jaar vijf mensen die als extern ingehuurde medewerkers van de GGD op Schiphol valse coronabewijzen zouden hebben aangemaakt en verkocht. Een van de gearresteerden maakte gebruik van meerdere tussenhandelaren, waarna de vijf nieuwe verdachten bij de politie in beeld kwamen.

De politie is nog op zoek naar drie andere verdachten, die waarschijnlijk op kleinere schaal QR-codes verhandelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl