NOS / ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 1/11: Koningspaar praat in Griekenland met vluchtelingen • Israël naar stembus

Goedemorgen! Volgens de peilingen staat Israël vandaag een zeer spannende verkiezingsdag te wachten. Het rechts-religieuze blok van de van omkoping verdachte oud-premier Benjamin Netanyahu krijgt volgens de peilingen precies de helft van de zetels. En Willem-Alexander en Máxima beginnen aan de tweede dag van hun staatsbezoek aan Griekenland, waar ze zullen praten over onder meer geweld tegen vrouwen.

Eerst het weer: de wind trekt aan en wordt vlak aan zee soms stormachtig, kracht 8 met windvlagen tot zo'n 90 kilometer per uur. In het noordwesten valt soms een bui, elders verloopt de dag droog met zelfs flink wat zon. Het wordt maximaal 15 of 16 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Israëliërs gaan naar de stembus om voor de vijfde keer in vier jaar tijd een nieuw parlement te kiezen. Oud-premier Benjamin Netanyahu hoopt een politieke comeback te maken na ruim een jaar oppositie te hebben gevoerd. In dit artikel lees je meer over de verkiezingen.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen aan de tweede dag van hun staatsbezoek aan Griekenland. De dag staat onder meer in het teken van vluchtelingen en bestrijding van geweld tegen vrouwen.
  • De overheid helpt vanaf deze maand huishoudens en mkb-ondernemingen met de hoge energieprijzen. Huishoudens krijgen in november en december 190 euro per maand. Ook energie-intensieve mkb-bedrijven kunnen op steun rekenen, al zeggen veel brancheverenigingen dat de regels daarvoor te streng zijn.
  • Ajax sluit de Champions League af met een uitwedstrijd tegen Rangers FC (aftrap 21.00 uur). Inzet van het duel in Glasgow is de derde plaats in groep A en daarmee een vervolg in de Europa League. Ajax versloeg de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in Amsterdam met 4-0.

Wat heb je gemist?

Uit protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Brazilië hebben aanhangers van de weggestemde president Bolsonaro in 26 staten wegblokkades opgeworpen. Onder de betogers zijn veel vrachtwagenchauffeurs, melden internationale persbureaus. Volgens de federale snelwegpolitie waren er 321 protesten op de wegen.

Vrachtwagenchauffeurs zijn belangrijke aanhangers van Bolsonaro, die onder meer de brandstofprijzen verlaagde. De chauffeurs zijn ook een machtige groep en kunnen het land platleggen. Veel goederenvervoer in Brazilië gaat over de weg. Op sommige plekken riepen demonstrerende chauffeurs op tot een militaire coup.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Arib vertrekt zonder afscheid uit Tweede Kamer: oud-Kamervoorzitter en PvdA'er Khadija Arib vertrekt zonder afscheid uit de Tweede Kamer. Ze schrijft geen afscheidsbrief en komt ook niet naar de Kamer om afscheid te nemen, zo bevestigt ze na berichtgeving door De Telegraaf. Wel stuurt ze een e-mail. Eind september lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Kamer Arib onderzocht vanwege grensoverschrijdend gedrag tijdens haar voorzitterschap.
  • Tientallen landen roepen China op Oeigoeren vrij te laten: vijftig vooral Westerse landen hebben China opgeroepen om zo snel mogelijk werk te maken van een VN-rapport over de ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren. Mensenrechtenorganisaties en journalisten berichten al jaren over stelselmatige mensenrechtenschendingen de Noord-Chinese regio Xinjiang. Naar schatting een miljoen moslims zitten daar vast in detentiekampen.
  • Duizenden Congolezen betogen tegen Rwanda vanwege toename geweld: in het oosten van Congo hebben duizenden mensen deelgenomen aan protesten tegen Rwanda. Dat land wordt er door de betogers van beticht steun te verlenen aan rebellen in het oosten. De betogers gingen te voet en op motoren door de straten van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu die grenst aan Rwanda. Sommige demonstranten probeerden Rwanda binnen te komen.

En dan nog even dit:

Een Scream-masker, een afgehakt hoofd, of een zombie. Je kon ze gisteravond en afgelopen weekend zomaar tegenkomen op straat. Want ook in Nederland wordt steeds meer Halloween gevierd.

EPA

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl