President Ramaphosa overhandigt het certificaat waarmee hij het koningschap erkent aan koning Misuzulu
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Zoeloe-koning Misuzulu nu ook door Zuid-Afrika erkend

President Ramaphosa van Zuid-Afrika heeft op een ceremoniële bijeenkomst het koningschap van Zoeloe-koning Misuzulu kaZwelithini (48) erkend. Daarmee komt voorlopig een eind aan de vraag wie de rechtmatige opvolger is van koning Zwelithini.

De traditionele Zoeloe-kroning had in augustus al plaatsgevonden. Maar Miszulu had de erkenning door de president van Zuid-Afrika nog nodig om toegang te krijgen tot een jaarlijkse staatstoelage voor zijn koningshuis van 3,6 miljoen euro.

De bijeenkomst met president Ramaphosa vond plaats in het stadion van Durban:

  • AFP
  • AFP
  • AFP
    President Ramaphosa en koning Misuzulu kaZwelithini
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Zwelithini overleed vorig jaar nadat hij vijftig jaar de koning van de Zoeloe-natie was geweest. Het overgrote deel van de naar schatting 11 miljoen Zoeloes woont in Zuid-Afrika. Ze vormen daarmee de grootste bevolkingsgroep in dat land.

De moeder van de nieuwe koning zou de honneurs tijdelijk waarnemen na het overlijden van Zwelithini, maar ze overleed al na twee maanden. Ze had haar zoon Misuzulu aangewezen als troonopvolger. De voorkeur van andere leden van de koninklijke familie ging echter uit naar de oudste zoon van koning Zwelithini, prins Simakade. De familie lijkt zich inmiddels bij de opvolging te hebben neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl