NOS Nieuws

Oudste Guantanamo-gevangene na 18 jaar vrij en nooit aangeklaagd

Een 75-jarige Pakistaan is na 18 jaar gevangenschap in Guantanamo Bay vandaag teruggekeerd naar Pakistan. Saifullah Paracha zat vast op verdenking van banden met terreurorganisatie Al-Qaida, maar hij is nooit aangeklaagd door de VS.

"We zijn blij dat een Pakistaanse burger die was opgepakt in het buitenland eindelijk is herenigd met zijn familie", zegt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Paracha was volgens de mensenrechtenorganisatie die zich bezighield met zijn zaak de oudste gedetineerde in de beruchte Amerikaanse gevangenis.

Dit is een foto van de vrijgelaten Paracha:

De zakenman uit de miljoenenstad Karachi werd in juli 2003 in Thailand gearresteerd. Vervolgens werd hij naar een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan overgebracht. Het jaar erop belandde hij in een cel in Guantanamo Bay, een militaire gevangenis van de VS in het zuidoosten van Cuba.

Wat precies de verdenkingen waren tegen Paracha, behalve een veronderstelde connectie met Al-Qaida, is nooit openbaar gemaakt. In mei werd in de VS besloten dat het vasthouden van de man niet langer nodig was voor de nationale veiligheid. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

Martelpraktijken

Het is onduidelijk hoe de 75-jarige Pakistaan eraan toe is na 18 jaar cel. Guantanamo Bay is door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld vanwege martelpraktijken en onmenselijke behandeling van gevangenen.

Het militaire cellencomplex werd opgericht in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001. Bij die door Al-Qaida uitgevoerde aanslagen werden bijna 3000 mensen in de VS gedood.

Op het hoogtepunt zaten er in Guantanamo Bay zo'n 800 mensen zonder aanklacht vast. De afgelopen jaren zijn het er steeds minder geworden, inmiddels zitten er nog 35 terreurverdachten vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl